ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина за рівнем конкурентоспроможності випереджує Грецію, але поступається Закарпаттю

|

Львівська область посідає 4-те місце в рейтингу конкурентоспроможності регіонів України (після Києва, Дніпропетровської і Закарпатської областей) та 63 місце в глобальному рейтингу конкурентоспроможності країн, відразу ж після Росії, випереджаючи Ямайку та Грецію. Такі дані дослідження конкурентоспроможності регіону, що його оприлюднив на своєму сайті фонд «Ефективне управління».

За даними фонду, проект оцінки конкурентоспроможності України на національному і регіональному рівнях реалізував фонд «Ефективне управління» у партнерстві із Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ). Результатом проекту став підсумковий Звіт про конкурентоспроможність економіки України.

Починаючи з 1997 року, ВЕФ аналізував конкурентоспроможність України у щорічних звітах про глобальну конкурентоспроможність країн. Цього року, завдяки підтримці фонду, окрім визначення глобального рейтингу серед 131 країни, Україна також отримала рейтинг конкурентоспроможності 12-ти окремо взятих областей: Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Сумської, Хмельницької, Донецької, Полтавської, Вінницької, Херсонської, Черкаської, міста Києва та Республіки Крим. Області обрали з урахуванням різних географічних частин країни, різної структури економіки й культурних особливостей.

Такий аналіз 12-ти регіонів є першим такого роду дослідженням для України, що дозволяє зрозуміти суть слабких і сильних сторін конкурентоспроможності кожного регіону.

Крім використання статистичних даних, у кожному регіоні опитано 50 бізнес-лідерів. Ставили запитання для оцінювання рівня країни загалом, зокрема про здоров’я і освіту, про ефективність ринку товарів і послуг, ефективність ринку праці, розвиненість фінансового ринку, оснащеність новими технологіями, конкурентоспроможність бізнесу тощо.

Оскільки Львів традиційно вважають університетським містом, рівень вищої освіти випереджує середні показники по країні. Зокрема, за цим критерієм область посідає 54 позицію в глобальному рейтингу, тоді як Україна – лише 71 позицію. Загалом, освітня система відповідає вимогам конкурентноспроможності економіки. Значна кількість вчених та інженерів у Львові (43 місце у глобальному рейтингу), а також висока якість науково-дослідних інститутів (44 місце у глобальному рейтингу) сприяє зацікавленості області в інноваціях.

За рівнем охорони здоров’я і початкової освіти область відповідає рівню Перу (77 місце).

Доволі низькою є ефективність ринку праці регіону, що пов’язано з неоптимальним використанням кваліфікованих кадрів. Зокрема, складною є ситуація з «відтоком мізків» (97 позиція в глобальному рейтингу). Сусідство з Європейським Союзом ще більше загострює цю проблему.

З огляду на низький рівень інфляції, Львівщина випереджає інші регіони за показником макроекономічної стабільності, навіть незважаючи на дещо велику різницю у ставках кредитів і депозитів.

Основною перешкодою для ведення бізнесу в регіоні є корупція. Також бізнесменам заважає працювати податкове регулювання, політична нестабільність тощо.

Загалом, Львівщина відзначається найбільшим контролем використання державних коштів та найбільш ліберальним державним регулюванням.

Докладне обговорення результатів дослідження щодо Львівської області відбудеться 24 червня під час круглого столу, що його проводитимуть представники фонду за участі керівництва міста й області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *