ОСТАННІ НОВИНИ

Облрада просить президента створити Стільський національний природний парк

|

Сьогодні з ініціативи фракції УНП Львівська обласна рада прийняла рішення внести до президента України Віктора Ющенка клопотання про створення на території Львівщини Стільського національного природного парку, передає прес-служба ЛОО УНП.

Депутати вважають, що в умовах зростаючого урбанізаційного та техногенного навантаження необхідно об’єднати розрізнені заповідні об’єкти в цілісну систему та підвищити категорію захищеності лісів Стільського горбогір’я шляхом створення великої за площею природоохоронної території найвищого національного рівня.

Стільське горбогір’я знаходиться у центральній частині Львівської області, між містами Львів, Миколаїв та Новий Розділ, і майже суцільним лісовим масивом простягається від Липників, Старого Села до річки Дністер. Ця унікальна природна місцевість є найменш освоєною і найбільш лісистою частиною Західно-Подільського горбогір’я, яке ще називають Опіллям. Місцевість має низькогірський характер, абсолютні його висоти сягають 400 метрів над рівнем моря.

Значна частина рослин, що тут ростуть, внесені до Зеленої Книги України, Червоної Книги України та списку природоохоронних угод і конвенцій міжнародного рівня, що ратифіковані парламентом нашої держави.

Багатою є також історично-культурна спадщина Стільських гір. Унікальною пам’яткою давньої української історії та культури вважається грандіозне Стільське городище XVIII – XI століть – рештки найбільшого у Європі ранньосередньовічного міста. Площа укріпленої частини городища становить 250 гектарів, а довжина земельних оборонних укріплень – 10 кілометрів. Такій укріпленій системі не було аналогів у тогочасній Європі. Загальна укріплена площа Стільського граду у 25 разів перевищувала площу тогочасного Києва та інших розвинених міст Європи.

Зараз у межах Стільського горбогір’я та прилеглої ділянки річки Дністер створено ряд природно-заповідних об’єктів місцевого та загальнодержавного значення, зокрема комплексна пам’ятка природи «Стільська», заповідне урочище «Роздільське», ландшафтні заповідники «Липниківський», «Стариці Дністра» та інші. Значна частина лісів Стільського горбогір’я внесена до категорії захисних та рекреаційних зелених зон Львова, Миколаєва та Нового Роздолу. Однак досі значна частина лісів досі залишається у категорії експлуатаційних територій. Подальша лісоексплуатація може призвести до зникнення цілої низки рідкісних видів рослин і тварин, які можуть вижити виключно в умовах, що притаманні природним лісам до порушення екологічної рівноваги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *