ОСТАННІ НОВИНИ

Хто заробить на Єврофутболі?

Уляна КОПЦЮХ, «Львівський портал»

|

Трохи більше, ніж за чотири роки, які залишились до проведення Євро-2012, Україна зобов’язалася перетворитися на справжню європейську державу.

Безперечно, інфраструктура міст відчує значне поліпшення, але хто ж зможе найбільше заробити на Євро-2012?

Будівництво

Для проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року, в Україні мають побудувати автобани для внутрішнього сполучення міст, у яких проходитимуть матчі, транснаціональні коридори, нові готелі, стадіони, а також розбудувати аеропорти та мости. За інформацією Міністерства молоді і спорту, Євро-2012 коштуватиме Україні близько 37 мільярдів гривень, хоч експерти оцінюють будівництво самих лише доріг у значно більшу суму.

Що ж стосується Львівщини, то тут мають реконструювати дорогу Львів-Броди, побудувати концесійний автобан Краковець-Броди та автобан Львів-Луганськ. Підраховано, що вартість останнього коштуватиме близько семи з половиною мільярдів доларів США.

Як розповів голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник, Львову доведеться освоїти дуже значний обсяг коштів. Це, зокрема, по 50 мільйонів євро на будівництво нового стадіону й аеропорту, близько 300 мільйонів євро на дороги, а також кошти на будівництво трьох нових митних переходів. Крім того, йдеться про будівництво 20 готелів, один із яких обов’язково буде п’ятизірковим.

Туризм

Натомість директор Львівської асоціації розвитку туризму Андрій Мацелюх переконаний: заробити на Євро-2012 мають усі. «Турист, який приїжджає в конкретне місце, у нашому разі – місто Львів, користається зі всіх благ, які є в цьому місці, з його інфраструктури. Усі повинні бути у виграші. Усі країни з цього заробляють, так само і Львів має заробити на Євро-2012. У бізнесі отримає більше той, хто зможе себе краще репрезентувати», – зазначає пан Мацелюх.

За підрахунками фахівців, понад 80 відсотків часу туристи, які приїжджають на такі заходи, проводять поза стадіонами, тобто відвідують пам’ятки архітектури, музеї, театри. Отож, архітектурні пам’ятки Львова та області необхідно привести хоча б до мінімально можливих стандартів, крім цього, треба розробити відповідні туристичні маршрути.

Готелі

Проте найбільше на проведенні чемпіонату Європи з футболу зароблять готелі, також заклади громадського харчування (ресторани, кафе) та заклади відпочинку, вважає Андрій Мацелюх.

Міністерство культури і туризму наразі не підрахувало кількості людей, які приїдуть в Україну на чемпіонат, але вважає, що їх буде дуже багато, бо приїдуть не тільки футбольні фанати. Для прикладу, за підрахугками UEFA, на футбольний чемпіонат Європи до Португалії приїхало близько півмільйона туристів.

Як би там не було, але, за інформацією заступника начальника управління культури і туризму, начальника відділу мистецтв і туризму Львівської облдержадміністрації Андріана Кліща, усі місця в готелях Львова на час проведення в місті чемпіонату Європи з футболу 2012 року вже заброньовано. Щобільше, за його словами, замовлено не лише місця в усіх наявних готелях Львова, а й у тих, які будують і навіть тих, що існують лише в проекті.

Андріан Кліщ вважає, що, скоріш за все, ціни в готелях на час проведення Євро-2012 зростуть, однак це зростання залежатиме від кількості готелів у місті. Андрій Мацелюх зазначає, що вже тепер у Львові відчутний брак готелів власне туристичного класу – тризіркових готелів або хостелів. За його словами, тепер у Львові три тисячі ліжко-місць, і цього є замало. Відтак до часу проведення Євро-2012 у Львові планують збудувати 20 нових готелів.

Міська казна

За словами міського голови Львова Андрія Садового, від європейського чемпіонату місто очікує вливання інвестицій у розмірі один мільярд умовних одиниць і більше, за ці кошти мають суттєво поліпшити інфраструктуру міста.

Натомість керівник Громадського форуму порятунку Львова Олег Мацех переконаний, що місто не зможе заробити на Євро-2012 до проведення чемпіонату.

«Зазвичай розподіл коштів є таким, що вони потрапляють у вузьке коло. Але через створення робочих місць для будівництв можна буде перерозподілити кошти, хоч він і не буде настільки значний, як ефект після проведення. Тобто якщо місто після проведення Євро-2012 буде мати якісні дороги, автобани, систему сполучення з Європою і швидкий доїзд до Києва і сходу України, то це дасть місту значно більший ефект, ніж проведення самого чемпіонату», – розповідає Олег Мацех.

«Завдяки Євро-2012 за кордоном почують про місто Львів і про Україну, але цю рекламу треба буде підтримувати на належному рівні. Міська влада зможе заробити на готельних зборах, від платників податків. Ми хочемо, щоб усе було прозоро і гарно, і про наше місто залишилося хороше враження», – додає д иректор Львівської асоціації розвитку туризму Андрій Мацелюх .

Відкати і тіньові схеми

Хоч за підготовкою до проведення чемпіонату Європи з футболу в нашому місті стежитиме спеціальна робоча група, відповідне розпорядження про що підписав голова ЛОДА Петро Олійник, керівник Громадського форуму порятунку Львова Олег Мацех не виключає тіньових схем заробляння грошей на проведенні матчів чемпіонату у Львові. На його думку, кошти, які буде надано для міста в рамках проведення Євро-2012, або підуть у дуже вузьке коло, або частину з них буде розкрадено.

«Коли прийшли кошти державної субвенції на збереження історико-архітектурної спадщини Львова, а саме на будівельні і реставраційні роботи, місто виявилося абсолютно не готовим до цих грошей. За інформацією контрольно-ревізійного управління та Головного управління рахункової палати України, зафіксовано факти нецільового використання величезної кількості коштів, непрозоре проведення тендерів і розкрадання грошей, тобто невиконання робіт. Наша господарка, наша система управління і контролюючі органи не готові до такого надходження коштів, немає механізмів притягнення до відповідальності. Звичайно, такий хаос на руку «ділкам». Це дає підстави вважати, що факти незаконного використання коштів матимуть місце під час проведення у Львові Євро-2012, і в досить значних масштабах», – зазначає Олег Мацех.

Що б там не було, але проведення в Україні європейського чемпіонату з футболу – насамперед можливість для країни показати свою європейськість закордоном. І Андрій Мацелюх справді має рацію, коли говорить, що заробити на цьому повинні всі. Важливо лише, щоб механізми заробляння були законними та прозорими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *