ОСТАННІ НОВИНИ

Пташиний грип на Львівщину можуть принести перелітні птахи

|

Покищо Львівщині пташиний грип не загрожує, однак хворобу в область можуть принести перелітні птахи, які повертаються з весняної міграції. Як розповів під час сьогоднішньої прес-конференції заступник начальника управління ветеринарної медицини Львівської області Ярослав Наличник, сьогодні на львівщині надійна епізоотична ситуація щодо всіх видів тварин, причому жодних спалахів надзвичайних захворювань немає.

«Треба, з населенням працювати, щоб виконувати всі вимоги. Звичайно, що з міграцією птиці епізоотична ситуація може змінитися в гіршу сторону. Так що ми повинні бути готові до всього», – додав Ярослав Наличник.

За його словами, у період весняної міграції птиці ветеринари радять мешканцям області ізолювати домашню птицю (утримувати її у вольєрах тощо), не допускаючи її контакту з перелітними птахами.

Як розповів заступник голови ЛОДА з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин, на Львівщині проводять низку заходів щодо контролю за виникненням та поширенням будь-якої епідемії серед птаства. Зокрема, протягом минулого року обласна лабораторія ветеринарної медицини здійснила 12 тисяч 240 проб крові птиці на грип (зокрема дику та свійську птицю). Жодного випадку пташиного грипу фахівці не зафіксували.

За словами Ярослава Наличника, за минулий рік 6,5 мільйона домашньої птиці вакцинували проти хворобо Ньюкасла, яка за своїми симптомами і наслідками схожа на пташиний грип. «Вакцинацію домашньої птиці проводили виключно за кошти держави», – наголосив Ярослав Наличник. У свою чергу, вакцинація приватного птаства відбувається за кошти власників підприємств. Сьогодні в області – 47 птахогосподарств. Як розповів голова правління ТзОВ «Самбірська птахофабрика» Андрій Городиський, щороку на підприємстві на профілактику вірусних хвороб серед птаства йде близько 5% загальних витрат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *