ОСТАННІ НОВИНИ

Проблеми збереження інвестицій у СЕЗ обговорили сьогодні

|

Семінар на тему «Інститут спеціальних економічних зон: проблема збереження інвестицій», участь у якому взяли представники підприємств-суб’єктів СЕЗ, адміністрацій СЕЗ, асоціації бізнесу та консалтингових структур пройшов сьогодні у Львівській торгово-промисловій палаті.

Учасники семінару намагалися знайти вихід із ситуації, яка склалася навколо спеціальних економічних зон. Керівники та інвестори СЕЗ наголошували на тому, що вони готові чимось поступитися зі своєї сторони, але й хочуть щось своє зберегти.

Натомість інша сторона на семінарі, зокрема представники консалтингових структур, зазначили, що розуміють проблему СЕЗ, але, водночас, враховують національні інтереси. Під час семінару мова йшла про вироблення певного документу, аби державні структури (уряд, парламент) звернули увагу на цю проблему, а також розглянули її більш детально, а не загально.

Як розповів начальник Львівського центру науково-технічної та економічної інформації (ЛвЦНТЕІ) Іван Кульчицький, на сьогодні проблема СЕЗ впирається у ліквідацію преференцій для підприємств, які там працюють. «Досі між підприємцями та інвесторами були певні домовленості: інвестори вкладали кошти, а тепер їм сказали, що вони певних пільг не мають. Як наслідок – ці люди шукають виходу. Хтось втримав виробництво, хтось – перейшов у інші місця, а хтось – так розбудувався, що не може ані втримати виробництво, ані перейти деінде, а тому несе збитки і, відповідно, відстоює свої інтереси».

Основна частина інвесторів СЕЗ у Львівській області планують виробництва зберігати та відстоювати власні інтереси. Наразі вони думають куди і на кого подавати до суду. «Вже відомо, що від початку року рівень залучення інвестицій у СЕЗ Львівщини знизився. З цього приводу навіть зробив зауваження Петру Олійнику Віктор Ющенко. Але це не з вини губернатора, а стандартна реакція інвесторів», – зазначив І.Кульчицький.

Учасники семінару прийняли звернення до Президента України, голови ВРУ, прем’єр-міністра України, голови парламентського комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, у якому йдеться про необхідність відновлення преференцій для СЕЗ. Підписанти при цьому апелюють до досвіду Польщі, яка у складних переговорах з ЄС відстояла права кожного із близько 400 суб’єктів 14 польських СЕЗ, повідомляє Західна інформаційна корпорація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *