ОСТАННІ НОВИНИ

Звільнені артисти симфонічного оркестру протестують під філармонією

|

Перед входом до Львівської державної філармонії зараз зібралися музиканти „Львівського симфонічного оркестру”, які протестують проти їхнього звільнення з роботи, вимагаючи поновити їх на роботі, повного відновлення повноважень художньої ради оркестру та проведення національного чи міжнародного конкурсу на посаду головного диригента. А також, як повідомив один із звільнених артистів Львівського симфонічного оркестру Львівської державної філармонії Михайло Сосновський, звільнені артисти висловлюють недовіру керівникові філармонії. До речі, акція супроводжується грою звільнених артистів.

Сосновський наголосив, що цією акцією вони намагають показати своє бачення цього звільнення. Звільнені артисти проти того, щоб їх поновили на роботі лише на конкурсній основі. „Ми від цих людей не залежимо, але хотіли б поновлення на роботі, оскільки це наша рідна установа, а також – через тих людей з колективу, яким залишився рік до пенсії. Просто неетично змушувати їх проходити якийсь конкурс” – вважає М. Сосновський.

Він зазначив, що непорозуміння з керівництвом філармонії виникло ще тоді, коли музиканти поїхали на майдан Незалежності у Київ. „Після цього, з 8 грудня до 8 січня, ми перебували на гастролях в Голландії: відповідний контракт підписав ще старий директор філармонії Орест Баран. Але перед тим, як їхати на гастролі, ми написали заяви на звільнення за власним бажанням, оскільки трудове законодавство не дозволяє брати відпустку більше, ніж на 15 днів: після гастролей новий директор Сергій Бурко пообіцяв поновити на роботі усіх музикантів. Такі джентльменські угоди діють у філармонії уже протягом трьох років, і завжди нас поновлювали на роботу. Однак, цього разу так не сталося. На нашу думку, така ситуація зі звільненням виникла через те, що ми поїхали на майдан, незважаючи на заборону керівництва і через особисті суперечки музикантів із управлінням культури Львівської ОДА“, – заявив М.Сосновський.

Протестуючі розповсюдили звернення, у якому зазначено: „Керівництвом проводиться неогрунтована, безперспективна політика діяльності оркестру, що не дає змоги артистам повноцінно розвивати свій потенціал, належно підтримувати професійний і матеріальний рівень, повністю ігнорується художня рада оркестру та усі джентельтенські угоди між керівництвом та цим органом”. Вони очікують на адекватну реакцію нового міністерства культури України та нового керівника управління культури ЛОДА

Свою думку з приводу звільнення артистів має начальник управління культури ЛОДА Володимир Гаюк. „Музиканти Львівської державної філармонії поїхали на гастролі самочинно, написавши заяви на звільнення, тому тепер не мають права лити бруд на дирекцію“, – так прокоментував він ситуацію, що склалася у Львівській філармонії. Нині, за його словами, головний диригент Львівської філармонії пропонує влаштувати конкурс, за результатами якого музикантів-гастролерів зможуть поновити на роботі. „Але вони не вміють грати, от і захвилювалися, – зауважив Гаюк. – Таких митців треба гнати з мистецтва драною мітлою“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *