ОСТАННІ НОВИНИ

Екологія Львівщини досягла критичної межі

|

Нинішній стан земель Львівщини наближений до критичного. На виїзному засіданні колегії Міністрества охорони навколишнього природного середовища України, яке відбулося сьогодні у Львові, представники владних структур області та члени колегії обговорили низку проблем щодо охорони земель нашого регіону.

“Центр Європи перетворюється у величезне сміттєзвалище, оскільки ми значною мірою не розуміємо, що таке земля, і як з нею поводитися” – наголосив ректор Львівського державного аграрного університету Володимир Снітинський. За інформацією, яку озвучив начальник Державного управління екології та природних ресурсів у Львівській області Богдан Преснер, однією з головних проблем області є недостатня увага обласних та місцевих органів влади до експлуатації більшості сміттєзвалищ та неналежне їх фінансування. Відтак сміттєзвалища в більшості випадків виникають безпроектно та стихійно, а також не мають відповідних служб з їх обслуговування. Нагадаємо, що в області налічується 574 сміттєзвалища, які займають 483 гектари земель. За даними комплексної інвентаризації в агроформуваннях області накопичено понад 780 тонн заборонених і непридатних пестицидів. А державні акти на право користування землю мають тільки 11 сміттєзвалищ. Відтак, на думку членів колегії, єдиним виходом із ситуації є удосконалення земельного законодавства та належне фінансування. До сміттєзвалищ, де найбільше порушені санітарні та природоохоронні норми, пан Преснер зарахував львівське, городоцьке, дрогобицьке та сокальське міські сміттєзвалища.

Окрім цього, за словами Богдана Преснера, встановлено численні випадки нецільового використання земель природного заповідного фонду – самозахоплення, незаконної забудови, розміщення об’єктів комерційної діяльності. “Парки та сквери області не мають чітко визначених меж, тому щороку помічена тенденція до їх зменшення” – зазначив він. На території області функціонує 322 заповідні об’єкти загальною площею понад 113 тисяч гектарів, що становить 5,2% від загальної площі області, в той час, коли площа ерозійних земель області складає 30%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *