Патріарх Філарет: «Закликаю зупинити всі військові дії на Донбасі»

|

Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України про встановлення Великоднього миру на Донбасі.

«Звертаюся до російських військових чинів та інших посадових осіб, від яких залежить зараз ситуація на окупованій частині Донбасу, а також до діючих там проросійських озброєних загонів, із закликом на час Страсного та Пасхального тижнів зупинити всі військові дії. Також закликаю до перемир’я і українське військове керівництво антитерористичної операції – у тій мірі, в якій це залежить від нього.

Прошу всіх, хто залучений до військових дій, в ці святі для православних християн дні встановити тишу, не вести обстрілів та наступальних дій, дати можливість мирним мешканцям Донбасу, а особливо тим, хто залишається у прифронтовій смузі, зустріти Великдень гідно і без страху.

Особливо звертаюся до російського керівництва: Бог знає ваші серця і ваші внутрішні наміри. Саме від вас найперше залежить, чи зустріне Донбас світле Христове Воскресіння в тиші, без обстрілів та смертей. Ви можете що завгодно говорити публічно, але Бог знає правду і спитає з кожного особисто – що ти зробив для того, щоби хоча б у велике свято Пасхи на Донбасі не лилася кров? Тож закликаю зробити все, від вас залежне, щоби хоча б у час Великодня на Донбасі запанувала мирна тиша.

Звертаюся також і до озброєних прихильників Росії: ви знаєте, що кожного дня ваше життя може завершитися. Тож поки є можливість – зробіть це добре діло, зупиніть обстріли. Бо коли рано чи пізно постанете на Суд Божий, то зрозумієте, що кожна добра справа є дорогоціннішою за всі земні багатства.

Прошу зробити все можливе для встановлення Великоднього миру і українське військове керівництво антитерористичної операції. Ви, як військові, краще знаєте, що є можливим, а що – ні. Але у тій мірі, в якій це залежить від вас, здійсніть все для досягнення тиші.

Сподіваюся, що заклик до Пасхального миру на Донбасі підтримають і глави інших християнських Церков, як в Україні, так і в Росії. І нехай у цій добрій справі всім допоможе Бог!».

Фото: Львівський портал