Олена Пономарева: «Наші діти постійно їдять неякісні харчі у школах»

|

Голова громадського об’єднання «Пліч-о-пліч заради майбутнього» про низькоякісне харчування дітей у львівських школах:

«У минулому я була членом робочої організації при Львівській міській раді по дитячому харчуванні, багато років очолювала батьківську раду однієї зі шкіл, тому про низькоякісне харчування дітей знаю не з чуток.

Проблема полягає в тому, що у Львові на харчування школярів молодших класів з бюджету міста виділяють 4,20 грн на дитину, що є однією з найменших сум в Україні. У той час як в центрі міста філіжанка кави коштує 20-25 грн.

Я хочу звернути увагу на порції, які подають дітям у шкільних їдальнях і якість харчування. Зокрема, провівши невеличке дослідження ми з’ясували, що при бюджетному харчуванні у 4,20 грн та за умов подорожчання продуктів, школярам дають у другій страві, до прикладу, котлету вагою40 грам. Тоді як за нормами діти віком від 6 до 10 років повинні отримувати котлету вагою від 75 до150 грамів. Сардельку дають вагою від33 грам. Але й це рідкість. Замість неї дають варену ковбаску, бо сарделька більше важить. Гарніру дітям дають100 грам, салат – від25 грамз моркви, з капусти –30 грам. Хоча салату діти повинні отримувати 100-250 грам. Але у половині львівських шкіл овочів дітям взагалі не дають, хоча вони вкрай необхідні для їхнього розвитку. Що стосується вітамінізації дітей, то я мовчу, бо за ту ціну її нереально зробити.

Окрім того, варто зауважити, що постачальники завозять у школи дешеві і неякісні продукти, оскільки змушені вкластись у суму 4,20 грн. Тобто наші діти постійно їдять неякісні харчі. Уявіть, що можна дати в ту котлету, згідно технологій, при ціні м’яса на ринку 60-70 грн за кілограм? Я не знаю, що їдять наші діти. І взагалі, як можна нагодувати дитину за 4,20 грн? За 4,20 грн сьогодні можна купити один пакетик котячого корму «Кітікет», який важить100 грам. Якби Європа почула за скільки ми годуємо своїх дітей і у скільки ми оцінюємо їхнє здоров’я, якщо перевести 4,20 грн у євроценти, – це смішно.

Дитина повинна харчуватися у школі, бо по-перше: дитина розумово активна якраз у школі, по-друге: не кожна дитина снідає дома, або їсть мало, по-третє – не всі батьки годують зранку своїх дітей, а є взагалі й такі, що не мають чим нагодувати ту дитину. Тому важливо, щоб ці діти поїли у школі гарячого. Не можна економити на дітях, бо це наше майбутнє.

Через погане харчування або його відсутність, ми маємо жахливу статистику – тільки у нас в диспансері на обліку перебуває більше 4,5 тис дітей з гастроентерологічними проблемами та проблемами травлення і ця цифра зростає.

Тому ми хочемо звернутися до нашої влади: шалених затрат ніхто не вимагає і не просить, ми лише просимо терміново вирішити питання з фінансуванням харчування школярів молодших класів, а відтак збільшити вартість шкільних сніданків як мінімум до 7 грн, а ще краще до 10 грн. Ми закликаємо владу, щоби вона не рухала дітей, а дала їй нормальне харчування, теплі приміщення, тощо. 23 роки батьки є волонтерами освіти, за їхні кошти тримаються школи».

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *