Руслан Кошулинський, голова фракції ВО «Свобода» у ЛМР, про прийняття ухвали щодо сезонного (одноставкового) тарифу

Львівський портал

|

«Ми ухвалили те, що декларувала «Свобода» – рішення про скасування двоставкового тарифу і впровадження сезонного тарифу на оплату за теплопостачання.

Але не може бути порожнечі, відміняючи двоставковий тариф, ми маємо запропонувати щось інше. Та встановлення нового тарифу залежить від НКРЕ, єдиної організації, яка регулює ці питання. Ми сьогодні звертаємося з пропозицією – терміново змінити формулу нарахування за теплопостачання, відійти від двоставкового і надати розрахунки нові для одноставкового тарифу. А в цей перехідний період буде ще продовжуватися дія двоставкового.

Ми перші звертаємося до Кабміну, щоб запропонувати одноставковий тариф, який у майбутньому буде єдиний для всієї України.

Це рішення щодо захисту львів’ян. Львів’яни не хочуть двоставкового тарифу, а хочуть одноставковий. І це наше рішення деклароване і ухвалене, і звертаємося до єдиного органу, який це регулює.

– За цією ж ухвалою пропонується звернутися до НКРЕ з пропозицією щодо зниження ціни на газ, який використовується для виробництва тепло енергії для населення

– Це запропонував міський голова. Щодо єдиної ціни на газ – це проект Кабміну. Буде він чи не буде, це найменше нас має хвилювати. Ми маємо захистити наших городян і відновити їхнє право на отримання якісних послуг, зокрема львів’яни хочуть отримувати ті послуги, за які хочуть заплати, а не розбиті послуги на 12 місяців, які ще не отримали і невідомо чи отримають.

– На прес-конференції «свободівці» декларували, що зі скасуванням двоставкового тарифу Львів повернеться до тарифів 2005 року – 99 коп/ГКал. І цей тариф існуватиме допоки НКРЕ не встановить новий.

– Ми сьогодні сідали з юристами, обговорювали, що це може бути не введено і може бути нульовий варіант, бо 99 копійок, на думку юриста виконавчої гілки влади, є необґрунтований. Ціна на газ 2005 року і ціна на 2011 року різниться. Враховуючи ці нюанси, ми вирішили звернутися в НКРЕ, щоб вони відповідно до законодавства, встановили тариф, який може бути найбільш сприйнятливий і комфортний для львів’ян.

– Тобто, сьогоднішнє рішення нічого кардинально не змінює, це просто політичний популізм?

– Без цього рішення не може бути наступного кроку. Ми цим рішенням задекларували волю львів’ян, але для того, щоб менше платили потрібно розрахувати новий тариф. Ми не маємо права згідно закону. А без нашого рішення він не буде змінений. Воля громади – зміна тарифу.

Позиція «Свободи» незмінна. Ми відмінимо тариф, а для цього потрібен інструмент, такий як рішення НКРЕ, щоб ввести нові потрібні розрахунки.

– Мер Тернополя, також «свободівець», заявив, що скасування двоставкового тарифу є неприпустимим, чому ж у Львові «Свобода» за це виступає?

– Дві великі різниці двоставкові тарифи у Львові і в Тернополі, це як щі і борщ.

У Тернополі близько 35% населення мають індивідуальне опалення. Проплата розділена на категорії, що не зроблено у Львові. У постанові Кабміну №955 від 2006 року передбачено, що має бути розподіл категорій мешканців на бюджетні організації, промисловість та інші споживачі і платять вони по різному. Крім того, в Тернополі не йде проплата через ЖЕК. Ми змінюємо це і зобов’язали виконком звернутися в НКРЕ щодо зміни своїх рішень.

– Чому ж  не зробити так, як у Тернополі, а скасовувати двоставковий тариф?

– Бо є запит мешканців Львова на відміну від двоставкового тарифу. Ми провели своє обговорення, зустрічі майже у всіх районах міста і почули думку городян, які не хочуть двоставкового тарифу.

–Чи були проведені соціологічні опитування?

– Ні, опитувань не було. Але більшість, що приходили на наші зустрічі за це виступають.

Скільки городян виступають власне за відміну тарифу?

– Були проведені зустрічі з мешканцями, але не рахував по головах. Не можу сказати скільки, велика кількість.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *