Джамала: «Я борюся за свій дім…»

Катерина РОДАК. Львівський портал

|

На львівській зустрічі з переселенцями та журналістами співачка Джамала говорила про труднощі сьогодення та просила людей не втрачати надію. Відома виконавиця розповіла багато цікавих історій про себе та про свої погляди на життя.

Львівському порталу вдалося записати найцікавіші настанови відомої українки.

 

Про Крим:

Востаннє я була в Криму в серпні. І тоді добралася нормально. Але мені сумно чути про те, що когось депортують чи забороняють.

Там складно говорити відверто.

 

Про АТР (кримськотатарський телеканал):

Я була чотири дні тому на Майдані в підтримку АТР. Закрили перший кримськотатарський  канал. Це був маленький шматочок, який зберігав кримськотатарську культуру.  Тепер люди будуть забувати свою мову, це ж так легко, коли ти її не чуєш.

 

Про мови:

Я розмовляю в житті російською,так.  Але сьогодні – українською. Бо я вважаю, що треба знати мову держави і також розмовляти різними мовами. Це робить нас більш освіченими.

 

Про українців:

Ми не повинні бути обмежені тільки українським. Так, ми всі зараз вдягаємо вишиванки і співаємо гімн. Але не тільки це. Ми повинні бути до себе дуже вимогливими. Ми повинні робити. Якщо ми робимо музику –то якісну, якщо кіно-то якісне.

 

Про надію:

Коли хочеться себе пожаліти (а таке буває), ти повинен подивитися, що в тебе все є: є руки, очі, розум і ти зможеш досягнути мети. Якщо ти розумна людина, звичайно.

 

Про російських музикантів:

Мене не хвилює, як вони до мене ставляться. Я в себе вдома. Я борюся за свій дім, і це нормально. Вони борються за смій дім, а я за свій.

 

Про родину:

У мене велика родина в Криму. Коли я приїжджаю до дідуся, він завжди каже мені: «себе дивись», тобто «починай з себе».

Мій Крим – це моя родина. Це моя бабуся, яка співала мені кримськотатарською мовою. Мій Крим – це пісня.

 

Про хобі:

У мене взагалі небагато хобі, я музикант-зануда. Я ненавиджу спорт, але розумію, що треба підтримувати себе. Зараз моє хобі – це фітнес і йога.

Я люблю читати автобіографічні книги. Зараз читаю книгу про Грету Гарбо.

Про минуле:

Якби я мала шанс зустрітися з будь-якою людиною, яка колись існувала… Я би зустрілася з Катериною (Катерина II – ред) і дала б їй в глаз!