Тепле крісло біля Садового. Вакансія секретаря створила ажіотаж у міській раді

Галина ЖАГАЛЯК. Львівський портал

|

У Львівській міській раді знову рух. Пожвавлення в буденне життя міських обранців приніс весняний ажіотаж з приводу без п’яти хвилин вакантного крісла секретаря міськради. Як відомо, Василь Павлюк, який обіймав цю посаду з 2010 року, написав заяву про складання повноважень і перейшов на роботу в Генеральне консульство України в Любліні. Очікується, що публічне його прощання з міською радою відбудеться вже на найближчій сесії, дата якої, щоправда, ще не визначена. Тим часом, у кулуарах міської ради просто таки закипіла агітаційна кампанія наразі неофіційних претендентів на те, щоб  зручненько вмоститися у тепленьке крісло біля Садового.

Нагадаємо, секретар міської ради вважається другою особою в місті після мера. Він веде пленарні засідання в разі відсутності міського голови на сесії, а також може очолити місто, якщо мер покине посаду раніше за встановлений термін. Тут доречно пригадати історію з «імпічментом» мера Любомира Буняка…

Отож, за інформацією Львівського порталу, у приватних розмовах міські обранці Львова зараз енергійно обговорюють чотири кандидатури. Зокрема, мова йде про вічного опонента мера Львова, керівника фракції ВО «Свобода» Любомира Мельничука, а також про його колегу по фракції, голову бюджетної комісії Яромира Самагальського. Нагадаємо, про останнього, як альтернативу Василеві Павлюку, заговорили ще рік тому, коли вперше з’явилися чутки про намір міських свободівців замінити секретаря для «результативнішої боротьби з мером».

Також звучать прізвища представника фракції «УДАР» Петра Адамика та екс-свободівця, керівника новоутвореної депутатської групи «Львів європейський» Івана Гринди. Обидва депутати, начебто, уже почали активні консультації та навіть агітацію за себе серед своїх колег, які не бажають підтримувати свободівців. А таких, як виявилося, вдосталь. За даними джерел Львівського порталу, намір не підтримати представників від «Свободи» є у доволі великої кількості міських обранців. Відтак шанси у суперників найбільшої фракції Львівської міської ради цілком пристойні. Утім, не варто забувати, що, незважаючи на втрату більшості, свободівці все ж мають у своєму розпорядженні немалу кількість голосів. Для здобуття бажаного для себе результату голосування, зазвичай, їм бракує всього 4-5 «лояльних» депутатів.   

У коментарі нашому кореспонденту головний свободівець міської ради Львова Любомир Мельничук зізнався, що, насправді, станом на сьогодні його фракція ще не має узгодженої позиції щодо нового секретаря ради.

Окрім цього, зі слів Л.Мельничука, перелік претендентів на вакантну посаду лишень від його політичної сили є значно ширшим. «Наразі у нас немає чітко визначеної позиції – ми тільки розпочинаємо процес консультацій. Можу лише сказати, що ваш перелік є далеко неповним», – відповів Л.Мельничук.

А його колега Яромир Самагальський взагалі відмовився спілкуватися на цю тему, заявивши, що обговорення чуток – то не його стиль.

«Чуток є багато і різних. Обговорювати їх – не в моєму стилі. Тут нема про що говорити», –сказав він.

Натомість колишній свободівець Іван Гринда на тему обрання нового секретаря ради спілкується охочіше. Депутат без вагань підтвердив свій намір поборотися за вакантне місце, з радістю натякаючи на те, що «одна з політичних сил у міській раді втратила свою монополію» (йдеться про фракцію ВО «Свобода», з якої вийшов з десяток депутатів – ред.).

Відтак, на думку І.Гринди, за таких умов шанс на ведення «конструктивного діалогу» тепер з’явився чи не у кожного міського обранця. «Сподіваюся буде нормальне суперництво, діалог і перемовини. Розраховую на депутатську підтримку», – додав він.  

А от ударівець Петро Адамик взагалі вважає, що у цій справі на все воля Садового. У коментарі Львівському порталу він нагадав, що подання кандидатури на посаду секретаря міської ради є виключною прерогативою мера міста.

А той наразі у своїх симпатіях не визначився, принаймні публічної позиції з цього приводу поки не оприлюднив.

«До мене Садовий з такими питаннями не звертався. Сам висуватися не буду. Але, якщо запропонує, то я від міського голови прийму будь-яку пропозицію», – резюмував П.Адамик.

Цікаво, що раніше на одному з телеканалів Львова Андрій Садовий взагалі заявив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо міська рада проведе кілька сесій і без секретаря. Адже вибори вже не за горами, і сенсу відволікатися на такі другорядні питання, як обрання нового секретаря, на його думку, немає. Чи зміниться позиція міського голови і чи матимуть результат активні переговорні процеси в депутатському корпусі дізнаємося, мабуть, вже в найближчі тижні. А поки консультації тривають…

 
Фото: Львівський портал