Юринець не змогла здолати Брезіцького у дебатах

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

Досвідчений політик, кандидатка в народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» Оксана Юринець, яка вже вдруге намагається потрапити до парламенту, не змогла здолати у бліц-дебатах свого молодого та амбітного конкурента від партії «Народний фронт» Романа Брезіцького, інформує кореспондент Львівського порталу.

Обоє кандидатів у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 117 (Галицький, Франківський та частина Шевченківського району Львова – ред.) виявились добряче підготовленими до «дуелі».

На запитання спікера дебатів, що переконало «дуелянтів» виступити у ролі кандидатів від партій-неофітів, Оксана Юринець не зовсім зрозуміла суть питання. Однак після маленької підказки, кандидатка швидко «включила» красномовство та розповіла про гасла президентської команди. Мовляв, «настав час єднатися», бо перед нами стоїть питання «бути чи не бути Україні».

«Я думаю, що вік політичної партії не матиме значення при виборі, а матиме значення сам кандидат та справи, які є за ним», – переконувала на свою користь вона.

Водночас Роман Брезіцький вважає те, що його партія новоутворена, не означає слабкості.

«Народний фронт – сильна партія. Я обрав її за те, що у ній сильні особистості, які творили майдан, взяли на себе відповідальність за долю країни, координують боротьбу на сході та з власного гіркого досвіду відчули біль втрати близьких людей у цих подіях. Це команда лідерів та людей конкретної дії. Саме з такими людьми, я себе позиціоную», – наголосив на свою користь він.

Щодо різниці між партіями, кандидатка від блоку президента розповіла чимало про патрона політичної сили.

«Будь яка політична сила відрізняється тим, хто її наповнює. Якщо є більша критична маса адекватних людей, які здатні приймати рішення, відповідні до часу, то вони тим і відрізняються… Ця команда людей, на чолі яких стоїть президент, який готовий брати на себе відповідальність, пропонуючи реальні кроки, а не лише говорити», – наголосила кандидат.

Тим часом «фронтовик» вбачає суттєву різницю між їхніми партіями навіть у підході до назви.

«Різниця велика. Насамперед в тому, що Блок імені Петра Порошенка доволі персоніфіковано себе ідентифікує. Натомість в партії «Народний фронт» беруть верх горизонтальні підходи до створення команди та її структури. Вона більш спрощена стосовно осіб лідерів і це одна із вагомих різниць між нами. Також, на мою думку, «Народний фронт» є радикальнішою, динамічнішою і чіткішою партією. Зокрема на Львівщині для молоді створюють ліфти у велику політику, що показує динаміку оновлення політичної сили», – розповів кандидат.

Варто відзначити, що загалом по ходу дебатів у словах Оксани Юринець іноді відчувалась зверхність та повчальний тон до наймолодшого кандидата по округу. Але такий хід опонентки можна сміливо назвати провальним, адже аргументація Романа Брезіцького переважала по суті.

 

Зокрема, йдеться про проперший закон, за який Юринець планує голосувати, як нардеп. Це закон про державні гарантії, компенсації сім’ям учасників АТО. При цьому в програмі кандидатів фактично відсутні згадки про війну з окупантом – Росією.

«Війна не припиниться від того, скільки разів її згадувати. Росія це наш географічний сусід і нам треба навчитися з ним жити. Ми ж не станемо островом. Добре, що з іншого боку у нас адекватний сусід. А з цим мілітаристським нам доведеться жити і з тими загрозами, які він нам демонструє», – відпарирувала вона.

Тим часом Роман Брезіцький назвав закон, який планує лобіювати О. Юринець, якщо потрапить до стін парламенту, важливим, але проміжним.

 

«Є глобальніші речі. В України із Росією явна війна. Незрозуміло чому досі президент, в компетенції якого є питання воєнної доктрини, користується тезою, що Росія – наш стратегічний партнер у військовому напрямку. Через це одна із перших моїх законодавчих ініціатив буде втілення ідеологічного блоку військової доктрини, який повинен не просто назвати Росію, як реального агресора, але й змінити думку і основну ідею українського війська. Ми бачимо зараз, що все низове солдатство та офіцерство піднімаються самостійно. Але вони не знають про князя Святополка, але знають Суворова. Вони не знають, що Іван Виговський переміг під Конотопом російське військо, а вивчають Кузнєцова», – зауважив Брезіцький.

Окрім того, молодий кандидат розповів, що планує займатися в Раді питаннями євроінтеграційного напрямку, а також освіти, книговидання та допомоги студентській молоді.

Нагадаємо, що Оксана Юринець з 2010 року і до сьогодні є депутатом Львівської обласної ради, де  очолює фракцію УДАРу. У 2012 році вона уже змагалася за крісло народного депутата України. На цьому ж окрузі кандидатка із невеликим відривом поступилася двом сильнішим суперникам – кандидату від ВО «Батьківщина» Ігорю Васюнику та самовисуванцю Тарасу Стецьківу. 

Роман Брезіцький – один з лідерів і співорганізаторів львівського Євромайдану. На сьогодні це наймолодший кандидат в окрузі. У 2010 році став депутатом Жовківської районної ради, де очолив комісію з питань культури і туризму. У 2013 – 2014 роках працював помічником народного депутата від партії «Батьківщина» Степана Кубіва, який під час Революції гідності був комендантом у Будинку профспілок.

 

Відео: PressClub Lviv
На фото стоп-кадр із відео

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *