Хто оголосив війну New York Street Pizza?

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

Днями у Львові розгорівся скандал довкола закладу харчування New York Street Pizza, що знаходиться на вулиці Тершаківців, 5. Власник запланував розширити свою діяльність і почав активно монтувати тимчасовий літній майданчик на клумбі, що красувалася навпроти його закладу. Однак появі літньої тераси не судилося – щойно змонтований настил з дощок знесли активісти «Автономного опору».

Благі наміри активістів отримали чимало схвальних відгуків від львів’ян, однак є й ті, що закликають розглянути зворотній бік медалі.

Передусім варто згадати, що літні майданчики далеко не є дивинкою чи новиною для Львова. У час, коли весь центр міста забудовано терасами генделиків та розкішних ресторанів настільки, що подекуди неможливо пройти чи проїхати матерям із візками, а про екстрений проїзд спеціального транспорту взагалі не може бути мови, у тихому районі міста показово зносять терасу… Відтак щонайменше залишається незрозумілим таке вибіркове покарання.

Нагадаємо, ліквідація літнього майданчика закладу харчування «New York Street Pizza» відбулась ввечері 23 червня. Активісти «Автономного опору» свої дії мотивували волею громадськості та незаконністю «новобудови». Фотографії розправи розмістили у соціальних мережах та поширили інформацію про боротьбу з власником піцерії, який нехтує законами.

За інформацією від «Автономномного опору», працівники піцерії зруйнували квіткові насадження і фактично викрали їх, сховавши в себе в ресторані. Мовляв, персонал вів себе по-хамськи, погрожував активістам та нецензурно висловлювався.

Натомість адміністрація закладу відкидає усі зазначені звинувачення й вперто апелює до документів, які їм видала міська рада. А закиди щодо знищення чи крадіжки квітів з клумби називає наклепом.

За словами керівника будівельного відділу мережі New York Street Pizza пана Олега (прізвище чоловік побажав не називати – авт.), їхнє будівництво законне і заклад має усі відповідні дозволи. Усі квіти, які вони прибрали з клумби планували висадити довкола літнього майданчика. Їх не було знищено чи вкрадено, а пересаджено в тимчасові горщики.

«Усі дозволи, які в нас є, офіційні, законні та чесні. У встановленні літнього майданчика не було жодних заперечень від жителів будинку, в якому ми знаходимось… Натомість ліквідовувати його прийшли діти, на вигляд яким 15–16 років і почали ламати конструкції, які вже частково було встановлено. На запитання: «що ви робите? і хто вам дав на це дозвіл?» дослівно відповідаю: «Нам по фіг, нам Садовий дав на все добро», – розповів чоловік.

 

Співробітники піцерії розповідають, що на виклик адміністрації закладу, прибув наряд міліції у складі чотирьох авто.

«Міліціонери лише складали протокол, в той час, як ці молоді люди трощили наш майданчик. Жодних дій, аби їх зупинити, правоохоронці не вчинили і дали можливість цим дітям усе доламати. Відтак ми почали звертатись до різноманітних громадських організацій, які допомагають підприємцям, зокрема до об’єднання «Я – львів’янин». Ми просто хотіли знати, що це за люди, які мають право прийти і не читаючи підписаних дозволів, встановлювати свої «правила» гри… Серед людей, які вчора брали участь у знесенні тераси, було щонайменше троє мешканців сусідніх будинків. Хто ті інші молодики та хто за цим стоїть не відомо. Вони навіть не боялись діяти при працівниках міліції», – зауважив керівник будівельного відділу.

У закладі швидкого харчування хочуть знати, хто повинен відшкодувати заподіяні їм збитки, оскільки запевняють, що оформили документи легально.

«Окрім тих людей, яким не подобалось зведення тимчасового літнього майданчика, були й ті, хто підтримують його встановлення. Просто, якщо нам, простим підприємцям, які намагаються легально працювати та з першого дня підтримували Майдан, тепер не дають такої можливості. Тоді під чиє замовлення працює ця організація? Увесь дозвільний процес тривав два роки. Довелось поспілкуватись з багатьма людьми та пройти фактично кожну букву, яку нам приписували. У мене складається таке враження, що хтось просто хоче з нас отримати гроші і не знає, як про це сказати. Але жодних «подач» від нас не буде, бо коли ми розпочинали процес із дозвільними документами, то відразу домовились про вигоди для мешканців нашого будинку. Зокрема, власним коштом привели до порядку комунікації у підвалі та ремонт сходової клітки. Ми пішли шляхом не вкладати грошей у чиюсь кишеню, щоб хтось закрив на щось очі, а безпосередньо співпрацюємо з мешканцями та вкладаємо гроші в їхній добробут», – розповів пан Олег.

Також, за його словами, вже було узгоджено з мешканцями питання вигляду дерев’яного майданчика та його навколишнє озеленення. Окрім того, заклад зобов’язався сприяти у ремонті фасаду цього будинку, враховуючи його історичну цінність та аварійний стан.

 

«Складається враження, що коли львівський бізнес намагається щось добре зробити, то є якась структура чи організація, яка, не зважаючи на офіційні дозволи, диктує свої «правила». Але наше майно не може відповідати за те, що комусь щось не до вподоби… А зупиняти дії молодиків власними силами було б дивним, адже для цього ми викликали відповідні служби. Попри все, що відбувалось, наші працівники повелись гідно. Якщо хтось закидає їм хамство, то це не правда. Практично весь персонал піцерії – жінки та лише один чоловік. Усі працюють у фірмовому одязі. Якщо тут й були конфліктні моменти, то це сталось, коли молодики, які прийшли ламати наше майно, першими чіплятись до відвідувачів й не дивно, що у відповідь також отримали грубощі. Але наголошую: це не були наші працівники, а клієнти», – додав п. Олег.

У мерії вважають, що літній майданчик на Тершаківців, 5 можуть прибрати взагалі

Своєю чергою посадовці мерії поспішили умити руки від скандалу. Видається, що вони занадто швидко забули документи, під якими лише нещодавно ставили свої підписи.

Як заявив директор департаменту містобудування ЛМР Андрій Павлів, питання про розміщення літнього майданчика на вулиці Тершаківців, 5 необхідно винести на громадське обговорення. Наразі ж юридичним управлінням Львівської міськради опрацьовується питання скасування дозволу на розміщення майданчика.

Водночас Андрій Павлів також обмовився, що українським законодавством взагалі не врегульовано питання розташування літніх майданчиків. Відтак, якими критеріями послуговуються у львівській мерії, надаючи чи відмовляючи у дозволах на встановлення майданчиків, залишається під питанням.

«В теперішньому законодавчому полі нічого не сказано про літній майданчик. Тобто, хідник має бути лише для пішого проходу, транспортна частина – для проїзду автомобілів. Виходячи з цього, ми повинні були відмінити усі літні майданчики, які сьогодні є. Законом не передбачено розташування будь-яких перепон на хіднику. Де-юре, усі літні майданчики ми можемо відмінити. Бо це обмежений проїзд спецтранспорту, це перешкоди для неповносправних і людей з вадами зору», – сказав А. Павлів.

Водночас у мерії визнали, що дозвіл на спорудження тераси у підприємця є, але все ж чиновники працюють над його скасуванням.

 

Для чого насправді призначені клумби

Додамо, що під час фотографування знесеного майданчика, робота журналіста викликала зацікавлення у перехожого, який живе неподалік. Чоловік назвався викладачем Університету ветеринарної медицини Вікторем Шекелем.

Журналіст поцікавився думкою сусіда скандальної піцерії, однак не очікував зізнань про вседозволеність для чотирилапих… «Якщо є клумба, то вона має конкретне призначення і на ній мають рости насадження та за нею має хтось доглядати. На клумбу може якась свиня, яка недалеко живе, вигуляти свого собаку, щоби та справила нужду. Це основне призначення клумби».

«Але, хіба можна справляти нужду тваринам на клумбі?», – перебив журналіст.

«Це (лайно – авт.) треба забирати від великої скотини чи коня, який бізнесує у центрі, а від того, як справить нужду невеличкий чи величкий собака – це не є настільки страшно. Якщо ж чоловік чи власник піцерії не може нажертися, бо він немає куди діти гроші, то виникає питання, де він їх узяв… А те, що власник, який себе уявляє не останнім чоловіком, бачить на цій клумбі майданчик і хотів його зробити, то спершу повинен вирішити погодження з владою, а потім узгодити це будівництво з мешканцями. Думка громади на сьогодні має велике значення. Вона не може бути зігнорована, адже громадськість на це заслуговує, бо відстояла це право на подіях, які відбувалися 3 – 5 місяців тому (події Майдану – авт.)», – вважає викладач Університету ветеринарної медицини Віктор Шекель.

Люди Садового знищують бізнес людини, яка активно підтримувала Майдан?

Тим часом голова ГО «Я – львів’янин» та координатор 1-го батальйону Нацгвардії Андрій Антонищак повідомив Львівському порталу, що підприємець, довкола діяльності якого здійняли галас, з першого дня активно допомагав Майдану. А що головніше, від початку своєї діяльності – веде бізнес законно.

«З першого дня він направляв на допомогу Майдану кошти, відпускав туди своїх працівників та сам неодноразово приїжджав відстоювати ідеї Революції Гідності. І я можу це підтвердити, адже я з 1-го грудня перебував на Майдані. І мені зараз геть бридко за те, що відбувається у Львові і за ті громадські організації, які підконтрольні тим чи іншим особам і поняття не мають, що таке Майдан і які цінності Майдану. Натомість спекулюють іменем не лише Майдану, а й Небесної Сотні.

Це діють якісь бандитські формування. Сьогодні я матиму зустріч з паном Дмитром Загарією (начальник ГУ МВСУ у Львівській області – авт.) і все це йому викладу, адже не розумію, що в цій ситуації робила міліція. За моєю інформацією, правоохоронці були присутні, але дозволили нищити майно підприємця. Тривожно й те, що міліція спокійно спостерігала, як ті молодики чіплялись до працівників піцерії та хамили людям, які в той час вечеряли у закладі. Більше того, нападники прикривались іменем Садового (міського голови Львова – авт.), і запевняли, що цей погром дозволений власне мером», – обурюється сотник.

Зауважимо, що за даними А. Антонищака, серед палких прихильників та членів «Автономного опору» є представники Львівської міської ради.

«Наштовхує на тривожну думку той факт, що серед членів цієї організації, яким «не сподобався» літній майданчик, є представники Львівської міської ради. Відтак у мене виникає низка запитань до мера нашого міста: що це відбувається. У нас взагалі влада є? Коли податки платити та створювати робочі місця, то з підприємців просять і вимагають, а зараз відверто залякують, попри те, що у них на руках є усі дозвільні документи. Я можу також в якійсь мірі звинуватити в цій ситуації Андрія Павліва (директор департаменту містобудування – авт.), адже у підприємця є усі дозвільні документи. Я також спільно із власником говорив з людьми із цього будинку і вони підтримували ініціативу щодо встановлення майданчика…  Є насправді дуже багато запитань, на які потрібно отримати відповіді. Наразі вчинено акт вандалізму. Громадяни України мають право звернутися у відповідну інстанцію, але ні в кого нема жодного права громити чи трощити чуже майно», – наголосив голова ГО «Я – львів’янин».

Також координатор 1-го батальйону Нацгвардії зауважив, що коли почали руйнувати цей літній майданчик, на місці події перебував львівський депутат Богдан Панкевич.

«Панкевич, якщо я не помиляюсь, є депутатом та радником міського голови Львова і чомусь випадково там опинився… Підприємець вже встиг вкласти у модернізацію будинку (де знаходиться піцерія – авт.) не один десяток тисяч гривень. І тут на місці події з’являється депутат, який з невідомих причин підбурює людей та вказує підприємцю, що той має робити. Водночас у ЗМІ подають однобоку інформацію, ніби підприємець не має дозвільних документів. А також, що проти розширення його діяльності зібрано близько 100 підписів жителів цього будинку. Насправді це все неправда. Для чого вводити громадськість в оману – не розумію. Схоже, що твориться якась вакханалія, яку прикриває сам мер Львова», – резюмував Андрій Антонищак.

 
На фотодукументах лише найважливіші сторінки дозвільної документації.
Фото: Андрій Котенський

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *