Пільговий переділ

Тарас Базюк, Зоряна Онишкевич, Львівський портал

|

На порозі відпусток у Львові зненацька активізувалася тема грошової оцінки землі, чи радше, пільг з плати за землю, ухвалених міською радою. Зокрема, прокуратура через кілька місяців після прийняття ухвали про пільги зі сплати за землю, вирішила судитися за скасування цього рішення, а депутати вирішили створити робочу групу для перегляду самої грошової оцінки, оскільки підприємці скаржаться на те, що теперішні ставки є найвищими в Україні.

 Пільга не вічна

 Баталії довкола введення нової грошової оцінки землі тривають вже кілька років. У багаті роки до кризи міська влада Львова вирішила оновити цю оцінку в бік її збільшення, однак введення було відтерміново через кризу – підприємці ледве могли платити за старими розцінками, а нові просто довели би їх до економічного паралічу.

Щоправда 2011 року нову оцінку таки ввели, але водночас були надані пільги в розмірі 60%. Вони були ухвалені під тиском підприємницького лобі, а також мали продемонструвати що новообрана рада піклується про розвиток бізнесу.

Міські чиновники регулярно проводять «танці з бубном» , повторюючи, що пільга призводить до того, що у Львові найменша плата за землю в країні і навіть у менших обласних центрах по сусідству бізнес платить більше.

Та як каже представник об’єднання роботодавців Іван Ривак, плата за землю у новій грошовій оцінці для бізнесу зросла радикально – від 4 до 12 разів. Особливо тяжкими ці нововведення стали для виробничників, які потребують значних площ для своє діяльності. Ривак твердить, що така політика міської ради призводить до того, що бізнесмени або згортають виробництво, або ж переводять його в інші регіони країни.

За словами І.Ривака, за останні роки із Львова пішла низка компаній  і не в останню чергу через завищену вартість землі.

«За моїми даними, зменшили число робочих місць «Електрон», Ізоляторний завод, маю неофіційну інформацію, що ЛАЗ може переїхати зі Львова. І одна з причин цього є вартість землі» – сказав він.

За словами І.Ривака, йде передовсім про великий бізнес, котрий оперує значними площами.

Також бізнесмен наголошував на тому, що пільги не є вічними, відтак підприємці мають намір домагатися проведення справедливої оцінки землі.

 Прокуратура проти

 Буквально наступного дня стало відомо, що пільги таки реально можуть зникнути, бо прокуратура Львова вирішила, що ухвала міської ради про пільги не відповідає чинному законодавству, відтак подала до суду на місто. А на забезпечення позову вимагає призупинити дію ухвали про пільги зі сплати податку за землю в розмірі 60%.

Головний аргумент прокуратури – міськрада надала орендарям земельних ділянок пільги, зменшивши ставку орендної плати на 60%. Хоча, переконує прокуратура, законодавство передбачає зменшення таких  платежів лише у низці окремих  випадків. Крім цього, рішення про  надання пільг орендарям не належить до компетенції міської ради.

Якщо аргументи прокуратури правильні, то де ж вони були весь 2012 рік і майже пів року тепер? Бо коли доходить до червоних стягів на 9 травня, то прокуратура без сумнівів та ремінісценцій одразу ж визначає порушення, а тут аж півтора року знадобилося, щоби виявити порушення чинного законодавства. Але це радше ліричний відступ.

Та як би це не було парадоксально, депутати в цьому випадку не вступатимуть на прю з прокуратурою.

На вчорашньому засіданні Львівської міської ради з ініціативи голови земельної комісії Руслана Валька було дано доручення створити робочу групу для перегляду грошової оцінки землі саме з огляду на те, що чинна базова вартість завищена. Крім того, депутат наводить інший аргумент – надходження від плати за землю незіставні з надходженнями від податку на доходи фізичних осіб. Тобто, міська влада має створювати нові робочі місця з високою доданою вартістю, бо це призведе до збільшення надходжень до бюджету міста, а не тиснути на вже існуючий бізнес.

Водночас депутати підійшли до проблеми з іншого боку, проголосувавши проект ухвали про внесення змін до ухвали від 16 грудня 2010 року. Згідно з цими змінами, суттєві преференції у сплаті за землю надають власне виробничим структурам.

.«Ця програма розрахована виключно для допомоги виробничим підприємствам.

Ми повинні допомогти таким підприємствам, як завод бетонних виробів, «Картонпласт» та іншим серйозним підприємствам. Повинні зробити все для того, щоб не допустити їхнього закриття» – наголосив у коментарі «Львівському порталу» голова бюджетної комісії Львівської міської ради Яромир Самагальський.

Він пояснив, що рада спробує допомагти знизити оцінку для тих, хто не має можливості для інших цілей використовувати землю і для тих, хто змушений працювати з великими територіями у зв’язку з технологічними потребами.

«Щодо дрібніших підприємств, то для них орендна плата за землю не відіграє такої критичної ролі. Ми дивились, аналізували ситуацію по кожному підприємству.

Хоча водночас припускаю, що можливо ці дрібні підприємства через збільшення плати за оренду землі будуть намагатись тінізуватись… Намагаємося допомогти, але не можемо всі підприємства звільнити від орендної плати. Адже є бюджет, який треба наповнювати» – наголосив депутат.

Щоправда існує низка нюансів щодо всіх інших платників, які зараз платять за пільговими розцінками. Розробка нової грошової оцінки займе час – це робота не на місяць і не на два. А судове рішення може з’явитися вже небавом, тим паче, що прокуратура вимагає призупинити дію ухвали на забезпечення позову. Отож якщо суд задовольнить клопотання прокуратури, то водночас маса орендарів змушена буде затягувати пояси та підвищувати ціни на свою продукцію, що неминуче відіб’ється на кінцевих споживачах. І все це разом може спричинити нову хвилю соціальної напруги в місті.

Джерело фото: adosk.ru 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *