«!Фест»: знищення автентичного Львова заради приваби для туристів?

Львівський портал

|

Конфлікт, що розгорівся між чиновником Львівської ОДА та однією з найбільших у Львові мереж ресторанів «!Фест» набув загальноукраїнського масштабу. До цього спричинилася як популярність закладів мережі, так і радикальний тон заяв чиновника. “Львівський портал” спробував заглянути за лаштунки цього скандалу.

 Герої на продаж

 Як відомо, популярності мережа “!Фест” почала набувати після відкриття першого ж проекту – ресторану «Криївка», що знаходиться у підвалі однієї з кам’яниць на площі Ринок. Більш ніж вдале розміщення у самому серці Львова, цікаве оформлення закладу, стилізованого власне під повстанську криївку, провокативні назви страв у меню стали достатніми аргументами, аби зацікавити туриста заглянути за двері, за якими стоїть чолов’яга в уніформі й питає про москальське походження. Кілька вдалих піарних скандалів на кшталт «російськомовних не випускаємо назовні» лише посилили інтерес до закладу.

Утім, що добрим виявилось для приваблення туристичної клієнтури, те здобуло шквал критики з боку місцевих патріотично налаштованих львів’ян. Далеко не всім сподобалась така попсова популяризація героїв-упівців.

Щоправда невдоволеність частини націонал-патріотів не особливо завдавало клопоту власникам мережі, які продовжили успішно почату справу. А відтак дуже швидко у центрі міста почали з’являтись наступні дітища «!Фесту»: «Мазох-cafe» (вул. Сербська), Галицька Жидівська кнайпа «Під Золотою Розою» (вул. Староєврейська), «Перша Грильова Ресторація М`яса та Справедливости» (Бернардинське подвір’я), «Дім Легенд»,  «Львівська копальня кави» та ін.

 А дозвіл де?

 Варто відзначити, що практично усі заклади розміщені в історичних будівлях у центрі міста, яке комплексно входить до охоронної зони ЮНЕСКО. Й власне цей нюанс надалі ставав причиною наступних скандалів, пов’язаних з іменем «Фесту». Відкриття майже кожного закладу ставало причиною, аби втішатись, що це новий аргумент для приваблення туристів у місто. Але водночас супроводжувалось закидами з боку небайдужих львів’ян, що під час реконструкції зазнала нищення історико-архітектурна будівля, назавжди втрачена автентичність, а окрім того, на подібні внутрішні перебудови у компанії мовляв не було жодних дозвільних документів.

Так, уже понад рік триває суперечка між депутатами міськради й «Фест» щодо намагань останніх встановити павільйон у Бернардинському подвір’ї. Доходило до того, що уже напівзведену конструкцію таки довелось розібрати. Однак від самої ідеї збудувати серед ансамблю Бернардинів свою кнайпу «фестивці» таки не відмовились. Попри те, що начальник управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко неодноразово запевняла: погодження на подібні дії місцева влада не надавала.

Кілька днів тому виник ще один резонансний скандал довкола мережі «Фест» з уже знаним присмаком. Йдеться про зведення закритого павільйону у подвір’ї будинку на площі Ринок, 10, де розміщено «Львівську копальню кави». І знову ж таки Л.Онищенко запевняє, що її управління, котре мало б відслідковувати дотримання історико-охоронного законодавства, дозволу на такі дії не надавало. Більше того, вона заявила, що дозволи на будівництво чи реконструкцію в історичній частині Львова підприємці отримують у Києві. «Так, будівництво на вул. Кривоноса, під Замкової горою, чи будівництво на вул. Староєврейській, 9, ведеться на основі дозволів Міністерства культури. Також надбудова на вул. Сербській, 3 та кафе у Бернардинському дворику – на все це є дозволи з Києва», – розповіла Л.Онищенко.

Підігріли скандальну ситуацію навколо «Фесту» й закиди колеги Л.Онищенко з обласної адміністрації – начальника управління охорони історичної спадщини Львівської ОДА Валерія Потюка. Нещодавно призначений на посаду чиновник безапеляційно заявив, що «Мережа «!Фест» паплюжить історичну та культурну спадщину».

Власне В.Потюк, ознайомившись зі станом справ в історико-архітектурному середовищі міста наголосив, що майже в усіх закладах «Фесту» було проведено реконструкцію будівель без дозвільної документації. Також він переконаний, що власники ресторанів не лише нищать архітектурні пам’ятки, а й знущаються з історичної пам’яті львів’ян.

«Ми й надалі будемо чітко проводити діяльність щодо охорони історичної спадщини. Це моя робота, а також буде задіяна міліція, прокуратура і в робочому порядку будемо працювати. Я чітко дотримуюсь державних вимог. А моїм обов’язком є охорона культурної спадщини. І доведу, що не можна знущатись з громади і нищити пам’ятки. За минулі два роки фактично пропав палац Любомирських (площа Ринок,10, де зараз знаходиться «Львівська копальня кави» – ред.). Там лопатами, сокирами збивали ліпнину, нищили підлогу, меблі, двері, заливали все бетоном. Це всі знають, однак не реагували. Нагадаю, що цей палац має 400 років. Існує паспорт об’єкта, інвентаризація була, де все описано до квадратного сантиметра. Однак, я не можу отримати ці паспорти. Мені не дають відповіді, доводиться, як поліцаю вимагати. Проте є реставраційне завдання цієї будівлі і в ньому не було передбачено не те, що вибивання дверей та заливання бетоном, там не було передбачено зміни цільового призначення. Там має бути книгарня… Там має бути музейна експозиція… А виявилась копальня кави. Люди ж поверхово дивляться на будівлю, лише як на об’єкт, що коштує мільйони. Я ж бачу цінність, спадщину історичну. Я зробив припис про зупинку реконструкції і відразу мені закидають, що це загроза бізнесу. Це неправда. Ці люди (власники мережі – ред..) вміють захоплювати пам’ятки, а потім мене звинувачують, що я хочу знищити їх бізнес. Я не хочу забирати бізнес, просто першим оприлюднив про ті безчинства», – розповів В.Потюк «Львівському порталу».

 Це — спалюжений Львів

 Чиновник застерігає, якщо міська та обласна влада не втрутяться, то Львів може втратити статус охоронної зони ЮНЕСКО. Та водночас припускає, що подібна мережа не змогла б проводити подібну діяльність, якщо б їй не потурали чи то сприяли високопосадовці з мерії.

«За останні 5-6 років при цій міській владі, куди не глянь, всюди мережа «!Fest»: вулиці Вірменська, Краківська, Галицька. Це 18 будівель у центрі міста й всюди щось переобладнують: бетонують архітектурний історичний шар, вибивають вікна, двері. А що робить місто? Яким чином пам’ятки перейшли до них у руки. Де було міське управління охорони історичного середовища, коли руйнувався палац Любомирських? Навряд чи іншим підприємцям подібне б зійшло з рук», – додав він.

Водночас В.Потюк обурюється з того, що йому доводиться переконувати, яку шкоду наносить Львову діяльність згаданих ресторанів. «Чому я повинен доводити те, що в інших країнах зрозуміло само собою. За знищення культурної спадщини – кримінальна відповідальність.

Це не інтелектуальна мережа, це ошуканство. Це спаплюжений Львів. Переконаний, що криївка повинна бути у музеї визвольної боротьби, як зразок для туристів, аби вони бачили, в яких умовах перебували вояки УПА. Я хочу, аби не ганьбили нашу історію. Дайте спокій героям, придумайте щось інше. Навіщо глумитись над тим, що для людей є святим, цінним? Також можна згадати і за жидівську кнайпу, адже євреї з обуренням сприймають її існування. Це підлість. Як можна говорити про культуру без культури? Адже я не охороняю квадратні метри, вікна, стіни, я охороняю об’єкт, який має свою історію. Я лише хочу, щоб був порядок і дотримувались законодавства. Хочу щоб «!Фест» проводив свою комерційну діяльність і з повагою відносився до об’єктів, які вони експлуатують. Усе має відповідати закону від «а» до «я».

Ресторани повинні приваблювати клієнтів доброю кухнею та обслуговуванням, демонструвати культуру. А тут нав’язують брутальність та хамство, пропонують пити самогонку, хренівку, упівку. Такий рівень культури нам нав’язують, це просто бандитизм. Вони кажуть, що це «війна» з підприємцями. Якщо так, то ця «війна» буде відкрита і справедлива. З понеділка в управлінні охорони історичної спадщини буде відкрито гарячу лінію за номером 2 999 306, куди зможуть телефонувати львів’яни й повідомляти про випадки ушкодження історичних будівель. Ми спробуємо запровадити технічний запис на комп’ютер усіх повідомлень. До нас звертається дуже багато громадян, які обурюються діяльністю цих підприємців», – заявив В.Потюк.

 «!Фест» називає заяви чиновника рейдерством

 «Львівський портал» звернувся до джерела, яке спричинило обурення пана Потюка – до представників «Компанії Холдингу емоцій «!Фест».

Ось що думають про ці заяви у «Фесті»: «Не запропонувавши медіа жодного факту та використовуючи службове становище Валерій Потюк зробив декілька публічних заяв, задля того аби перешкодити діяльності нашої компанії та почав чинити тиск на перевіряючі та правоохоронні органи з вимогою нашого закриття.

Ми можемо констатувати, що на мові підприємців – перешкоджання діяльності підприємства з метою створення проблем чи захоплення називається рейдерством.

Проте як громадяни ми доб’ємося того аби дисциплінарні дії щодо пана Потюка були застосовані у вигляді його звільнення з посади в органах виконавчої влади. Подальше перебування Валерія Потюка на будь-якій посаді вважаємо аморальним та неможливим для громадянського суспільства, яке щойно зароджується в Україні».

«Це офіційна заява щодо ситуації із нещодавніми провокаціями стосовно наших закладів», – наголосила прес-секретар «Фесту» Христина Тузяк. Однак представники компанії проігнорували одне з головних питань, яке нас цікавило: чи визнають, що були допущені порушення під час реконструкції закладів.

Утім, «фестівці» досить чітко дають зрозуміти, що чиновнику, який дозволив відкрито виступити з критикою їх діяльності-неповаги до історикоохоронного законодавства, таки оголошено війну.

Вочевидь, «!Фест», заробивши імідж приваблювача туристів та розвинувши успішний бізнес на теренах Львова, почуває себе доволі безпечно й не вважає за гріхи бетонування історії. Адже одразу після заяв Потюка за підприємців заступився голова Державного комітету з питань підприємництва Михайло Бродський. Підтвердженням безпечності можна вважати й безіменну заяву, розповсюджену прес-службою ЛОДА. Тут досить швидко затаврували ганьбою місцевого чиновника. «Заяви начальника управління охорони культурної спадщини обласної державної адміністрації Валерія Потюка – це його особисті і поки що непрофесійні ініціативи, які після детального аналізу та вивчення, очевидно призведуть до дисциплінарної відповідальності», – йдеться у повідомленні ЛОДА, під яким нема жодного конкретного імені посадовця, що критикує свого колегу.

Окрім того, як стало відомо «Львівському порталу» з власних джерел, «Фесту» минають їх огріхи завдяки високим покровителям зі столиці. Можливо, саме на цих добродіїв натякала й пані Онищенко, розповідаючи про те, що дозволи на будівництво чи реконструкцію в історичній частині Львова підприємці отримують у Києві.

Фото: прес-служба ЛМО ВО “Свобода” 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *