Петро Писарчук: «Україна показала свою європейськість»

Львівський портал

|

Чемпіонат Європи з футболу 2012 року добігає свого кінця. Адже уже 1 липня у столиці України відбудеться фінальний матч Євро-2012. Трохи більше двох років тому народний депутат України, голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук був одним із найбільших скептиків проведення в Україні і у Львові зокрема матчів Єврочемпіонату. Адже за попередньої влади готовність інфраструктурних об’єктів до Євро-2012 була нульовою, а сотні мільйонів гривень з держбюджету фактично «закопувались у землю».

Про те, як вплинуло проведення Євро-2012 на Україну, «Львівський портал» запитав саме у голови львівських регіоналів.

 – Петре Івановичу, цього тижня закінчується футбольне свято Європи, приймати яке випала честь Україні та Польщі. Як оцінюєте проведення Чемпіонату Європи з футболу, який проходив у нашій країні?

 – Моя оцінка проведення в Україні Євро-2012 співпадає з оцінкою тієї багатотисячної армії вболівальників, які відвідали під час матчів українські міста. Переважна більшість з них полюбила нашу країну, полюбила українців. Вони тепер розповідають світу, що не така страшна Україна, як її намагалися малювати напередодні проведення чемпіонату і українські опозиціонери, і окремі європейські політики.

– На Вашу думку, чому все ж таки робилися подібні заяви європейських політиків, мова йшла мало не про бойкот Євро-2012 в Україні…

– Наскільки мені відомо, та ж Ангела Меркель заявила, що якщо Німеччина вийде у фінал Євро-2012, то вона приїде в Київ на матч. Вона змінила свою позицію, і це дуже відрадний факт.

Усе це політика. Дуже прикро, що наша опозиція часом мимохідь стає в опозицію до держави України. Тому що для будь-якої європейської опозиції – чи то польської, чи то німецької, чи то французької – інтереси і престиж держави є понад усе. А ми маємо таку ситуацію, коли наші партійні вожді шукають прихистку в чужих країнах за рахунок приниження честі і гідності власної країни та народу. Це хвороба, яку треба лікувати, але треба ще багато часу, щоб від неї вилікуватись.

– Тим не менше, все пройшло успішно. На Вашу думку, які перспективи намалювало Україні успішне проведення Євро-2012?

– Перспективи України залежать не від одного Єврочемпіонату чи якоїсь акції. Кожна справа має як свої позитиви, так і певні негативні моменти. Але сьогодні ми маємо переступити через ті недоліки, які були зроблені під час підготовки до Євро-2012, а сконцентрувати свою увагу на позитиві. Тому що, власне кажучи, Україна одним цим заходом більше продемонструвала свою європейськість, аніж Верховна Рада чи будь-яка партія за останні 20 років, декларуючи дуже гарні гасла. Адже то були декларації, а проведення Євро-2012 – реальний крок.

Водночас для того, щоб Україна стала дійсно шанованою у світі державою, треба ще багато трудитись.

– Поговорімо про Львів, де не місцева, а державна влада вирішувала усі інфраструктурні проблеми, пов’язані з підготовкою до Євро-2012. Як показало себе наше місто Європі?

– Всі, хто відвідував Україну під час Євро-2012, відзначали особливий дух, особливу атмосферу, яку вони відчували саме у Львові. Іноземці були зачаровані нашою архітектурою, львів’янами та львів’янками… Не хочу образити інші регіони, але це факт, який відзначили і ЗМІ.

Саме Львів має дуже гарних жителів, але, на жаль, як це часто буває, не дуже добрих урядників, які трохи зганьбили Львів під час підготовки до Єврочемпіонату. Сьогодні, мабуть, не варто про це говорити, бо це б’є не лише по львівських чиновниках, але й по престижу нашого міста і самих львів’ян. Мусимо вчитися обирати гарну владу і відрізняти зерно від полови. Тому що гарні слова обранців мають переплітатися і з гарними їхніми ділами та хорошими намірами.

Я гордий за львів’ян, які репрезентували не тільки наше місто, але й державу Україна якнайкращим чином.

– На Вашу думку, чи можна сказати, що Україна після проведення Євро-2012 ще бодай на крок, але наблизилась до Європи? Тобто що євроінтеграційні процеси відбуваються попри гучні заяви опозиції?

– Якщо англійські вболівальники подали позов на BBC, який вимальовував Україну як расистську державу, то це вже наближає нас до Європи.

Політики в Європі будуть прислухатися до думки простих людей. І коли сьогодні така поважна інституція як УЄФА заявляє, що Євро-2012 в Україні і Польщі – це один із найкращих чемпіонатів за історію УЄФА і за прибутками, і за кількістю відвідувачів, і за організаційними моментами – то цим треба пишатись і розуміти, що саме завдяки Президентові України Віктору Януковичу за останні два роки вдалося витягнути підготовку до Євро-2012 і врятувати України від європейської ганьби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *