Костюк втратив на зайнятості, торгівлі, цінах і зарплатах

Юрій Вишневський, Євген Півнєв, Коментарі

|

Перші проміжні підсумки розвитку регіонів у 2012 році вивели на верхню сходинку керівника Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука. Його найближчі конкуренти — губернатори Прикарпаття та Буковини Михайло Вишиванюк та Михайло Папієв.

Останнє місце міцно утримує губернатор Луганщини Володимир Пристюк, а передостаннє несподівано зайняв керівник Черкаської області Сергій Тулуб. Він із великим відривом відстав від запорізького, львівського і чернігівського губернаторів Олександра Пеклушенка, Михайла Костюка та Володимира Хоменка, які розташувалися на третьому-п’ятому місцях знизу.

 Економічне зростання в Україні фактично закінчилося, хоча економіка не встигла вийти навіть на докризовий рівень. Тому регіони зараз змагаються вже не стільки в тому, у кого ситуація поліпшується, а радше в тому, у кого ситуація погіршується повільніше.

З грудня минулого року по квітень 2012-го приріст промислової продукції, що розраховувався по відношенню до відповідного місяця попереднього року, коливався близько нульового рівня в межах від –1,1% до +2%. Хоча у вересні 2010-го — лютому 2011 року цей приріст досягав 9,7–12,5%, в березні-серпні 2011-го — тримався в межах 4,9–9,6%, у вересні-листопаді 2011-го — в межах 3,8–6,4%. В результаті рівень промвиробництва в перші чотири місяці 2012 року виявився лише на 0,7% вище рівня січня-квітня 2011 року — і на 15,5% нижче, ніж за аналогічний період 2008 року. А в десяти регіонах допущено падіння промвиробництва в порівнянні з січнем-квітнем 2011 року.

У будівництві падіння спостерігається в 18 регіонах з 27-ми, так що в цілому по країні обсяг виконаних будівельних робіт в перші чотири місяці 2012 року скоротився на 3% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року і склав лише 37,9% від рівня січня-квітня 2008-го, що означає падіння за чотири роки в 2,64 рази. Ще більш тривожною в регіональному розрізі виглядає ситуація з доходами підприємств: тільки у восьми регіонах фінансові результати підприємств за перший квартал 2012 року виявилися позитивними, а в решті 19-ти — негативними. Хоча, за підсумками минулого року, спостерігалася інша картина: збитки підприємств перевищили прибуток тільки в трьох регіонах.

В цілому по країні збитки збиткових підприємств за перший квартал 2012 року зросли, порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 21,1%, а прибуток прибуткових підприємств — тільки на 6,4%. Особливо пригнічують результати промислових підприємств: збитки зросли на 59,3%, а прибуток впав на 15,8%. Оскільки у промпідприємств різко вичерпалися фінансові ресурси, то навряд чи варто очікувати відновлення зростання промвиробництва. Скоріш за все, потрібно готуватися до падіння.

У цій ситуації не дивно, що успіхи навіть тих регіонів, які, за інтегральною оцінкою розвитку, опинилися нагорі рейтингу, можна назвати не більше ніж скромними, тоді як внизу таблиці накопичилася маса негативу. Губернатори, звичайно, не стануть говорити, що винен уряд. Вони люди підневільні й якщо і будуть когось звинувачувати, то газету, яка, мовляв, склала необ’єктивний рейтинг. Тому ще раз підкреслимо, що рейтинг «k:» складено виключно на основі даних Держстату та його територіальних органів.

 

Найвища середньомісячна неповна зайнятість була зафіксована на Львівщині. У першому кварталі вона становила в середньому майже 15 невідпрацьованих годин (тобто майже два повноцінні робочі дні!) на кожного працівника, тоді як у середньому по Україні цей показник був удвічі меншим — на одного штатного працівника припало в середньому 7,5 години робочого часу, втрачених з причин вимушеної неповної зайнятості. У трійці найгірших область опинилася ще за трьома критеріями: динамікою роздрібної торгівлі (приріст за підсумками першого кварталу на 6,4%), зовнішньоторговельним сальдо (–121,4$/ос.) і за зростанням споживчих цін (на 3,6% порівняно з першим кварталом 2011-го). Зарплати на відміну від цін зростали в області повільніше, ніж хоча б у середньому в Україні: на 12,4% у порівнянні з 14,7%, що забезпечило їй четверте знизу місце за цим критерієм. Нарешті, серед шістьох аутсайдерів Львівщина була за динамікою будівництва (падіння обсягів виконаних робіт на 22,3% порівняно з першим кварталом 2011 року). На цьому тлі до досягнень можна віднести потрапляння області до п’ятірки регіонів з найменшою смертністю (13,4 на тисячу жителів) і восьме місце за рівнем середньомісячної заборгованості місцевих бюджетів перед організаціями, що надають ЖКП. Хоча в абсолютних цифрах на початок року загальний розмір заборгованості становив 1,7 млн. грн. (усього 69 коп. на душу населення, що було найкращим результатом в Україні), але на 1 квітня він зріс до 10,5 млн. Отже, губернатор Михайло Костюк набрав –51,5 бала, відправивши Львівщину в четвірку задніх.

 Як складено рейтинг

 Для порівняння розвитку регіонів у 2012 році в рейтинг включено 20 критеріїв, з яких вісім критеріїв характеризують зміни (у відсотках) в порівнянні з відповідним періодом попереднього року. Це динаміка промисловості (індекс промислової продукції), сільського господарства (індекс обсягу сільськогосподарського виробництва), роздрібної торгівлі (темпи зростання обороту роздрібної торгівлі у порівняних цінах), сфери послуг (темпи зростання обсягу реалізованих послуг у порівняних цінах), будівництва (індекс обсягу виконаних будівельних робіт), кадрів (темпи зростання середньооблікової чисельності штатних працівників), реальних зарплат (індекс реальної заробітної плати) та споживчих цін (індекс споживчих цін на товари та послуги).

Ще вісім критеріїв включають показники, що співвіднесені з чисельністю населення. Це введене в експлуатацію житло, освоєні капітальні інвестиції, сальдо експорту-імпорту товарів і послуг, фінансові результати великих і середніх підприємств до оподаткування, середньомісячна заборгованість населення з оплати ЖКП (без урахування електроенергії), середньомісячна заборгованість місцевих бюджетів перед організаціями, що надають сім’ям ЖКП, а також коефіцієнти народжуваності і смертності. Крім того, забруднення повітря характеризується щільністю (в кг на м2 території) викидів шкідливих речовин в атмосферу від стаціонарних джерел забруднення. Решта три критерії включають показники, що співвіднесені до середньооблікової чисельності штатних працівників: середньомісячна заборгованість з виплати зарплати; середньоквартальна частка працівників, яким встановлено тарифну ставку нижче прожиткового мінімуму для працездатної особи; невідпрацьований робочий час через вимушену неповну зайнятість (відпустка без збереження зарплати на період припинення робіт, переведення з економічних причин на неповний робочий день або неповний робочий тиждень).

Формулювання критеріїв уточнено, зокрема, відповідно до змін в наборі статистичних даних, які в поточному році оприлюднюються Держстатом та його територіальними органами. Зважаючи на ці зміни, не буде коректним порівняння підсумкових місць губернаторів в нинішньому рейтингу і рейтингах за попередні роки (2010–2011) — через те, що змінилася база порівняння. Порівнювати результати можна тільки за окремими критеріями, які не піддалися корекції.

 Фото: Львівський портал

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *