ОСТАННІ НОВИНИ

Громаді повернули 5 га землі парку разом із колишнім наркодиспансером біля Стрия

Наталя Дуляба

|

У недобросовісного орендаря відібрали близько 5 га землі у парку біля Стрия. На ділянці також розташований колишній наркодиспансер, який мали реконструювати під оздоровчо-відпрочинковий комплекс. Про це Львівському порталу повідомили у Львівській обласній прокуратурі.

Йдеться про ділянку рекреаційного призначення площею близько 5 га, яка належить Стрийській територіальній громаді. Фактично йдеться про територію парку, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Вартість землі оцінили у понад 200 млн грн.

На цій ділянці також розташований колишній наркологічний диспансер. Цю землю надали в оренду підприємству з Київщини, аби воно відреконструювало будівлі медзакладу під оздоровчо-відпочинковий комплекс. Також компанія мала обслуговувати і сам парк.

Як пише Zaxid.net, мова йде про парк-памʼятку XIX століття площею 3 га біля села Бережниця. Наркодиспансер на його території мало реконструвати ТзОВ «Дата Групп», а за оренду землі щороку мало б сплачувати майже 50 тисяч грн. Втім із грудня 2020 року по грудень 2023-го фірма не платила визначеної у договорі суми.

У зв’язку з цим прокурори подали до суду, бо Стрийська громада не отримала «значної суми» до свого бюджету, але якої саме, не уточняють.

Господарський суд Львівської області у червні цьогоріч постановив повернути громаді земельну ділянку. Станом на середину жовтня рішення суду виконано: договір оренди розірвали і повернули землю у комунальну власність, про що внесено відомості у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Дата Групп» зареєстроване у 2005 році в Києві та займається нерухомістю. Власники – кияни Валентина Кобко і Олександр Рацький.

Додамо, що парк у селі Бережниця Стрийського району заклав у XIX столітті польський граф Браніцький. Дотепер у ньому збереглися будинки панського маєтку, які за радянського часу використовували як психіатричну лікарню.

Статус пам’ятки парку Львівська облрада надала у 1984 році, аби вберегти від знищення. Площа парку становить 3 га, тут переважають дуби та буки, втім він тривалий час є у занедбаному стані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Rbrechko

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *