ОСТАННІ НОВИНИ

Недогляд та психологічний тиск: результати перевірки дитячого навчально-реабілітаційного центру на Львівщині

Олег Дерев'янко

|

Фахівці Державної служби України у справах дітей завершили перевірку навчально-реабілітаційного центру на Львівщині, в якому нещодавно виявили факти насильства над дітьми з боку керівництва та працівників закладу. Про це повідомив очільник відомства Петро Добромільський.

Під час перевірки зафіксували такі порушення:

  • територія закладу не огороджена належним чином, діти можуть залишати її безперешкодно;
  • діти виявляли помітну стриманість в обговоренні внутрішніх питань закладу, що може свідчити про попереднє інструктування персоналом щодо нерозголошення інформації про можливі інциденти;
  • психологічний тиск: окремі вихованці повідомили про словесні образи та приниження їхньої гідності;
  • ознак фізичного насильства над дітьми не виявлено, проте деякі вихованці повідомляли фахівцям із соціальної роботи та психологам, що були свідками цього;
  • наявні випадки насильства між самими дітьми (бійки, сварки тощо);
  • є недоглянуті діти;
  • наявні випадки роз’єднання родинних груп дітей;
  • повідомлялося про фізичне насильство над дітьми з боку помічників вихователів, які перебувають в закладі в нічний час;
  • критична ситуація з організацією харчування (діти не доїдають, часто повідомляють про вживання у своєму раціоні локшини швидкого приготування).

«Наш висновок: якнайшвидше розглянути питання щодо переведення всіх дітей до іншого закладу. Це рішення має терміново прийняти Львівська обласна рада, у підпорядкуванні якої знаходиться комунальний заклад, а реалізувати – Львівська ОВА та її структурні підрозділи», – йдеться у повідомленні.

У Держслужбі України у справах дітей закликають створити міжгалузеву робочу групу з представників медицини, освіти, фахівців соціальної роботи, громадських організацій та служб у справах дітей. До складу цієї групи також пропонують залучити представників областей переміщених дітей та практичних психологів.

Робоча група займатиметься супроводом дітей та сімей категорії «складні життєві обставини» для всебічного забезпечення соціальними, медичними, освітніми та іншими послугами вихованців закладу.

«Ця ситуація вкотре демонструє неспроможність більшості закладів цілодобового перебування у їхньому теперішньому форматі забезпечити належний догляд. Хоч миттєва відмова від такої системи неможлива, необхідно активніше розвивати сімейні форми виховання», – наголосили у відомстві.

Нагадаємо, 7 жовтня у мережі з’явилося відео жорстокого поводження з дітьми та застосування до них фізичної сили у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині.

Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на поширене відео, заявивши, що дітей необхідно перемістити з цього закладу.

Заступник голови Львівської ОДА Олександр Кулепін повідомив, що за цим фактом департамент освіти і науки звернувся зі заявою у поліцію.

«За попередньою інформацією, відео зняли у 2023 році, однак це ще треба дослідити. У будь-якому випадку воно підтверджує нездорову атмосферу, яка склалась у закладі. Ці дві виховательки є серед тих, хто минулого тижня підписав колективне звернення на підтримку директора», – наголосив він.

Того ж дня 47-річну виховательку відсторонили від роботи й повідомили про підозру за ч. 1 ст. 126 КК України (умисне нанесення побоїв та вчиненні інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю неповнолітній).

За це їй може загрожувати до 850 гривень штрафу, громадські роботи до 200 годин або виправні роботи до одного року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Великолюбінський навчально-реабілітаційний центр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *