ОСТАННІ НОВИНИ

Умєров підбив підсумки «Рамштайну»

Наталя Дуляба

|

За результатами 24 засідання у форматі «Рамштайн», що пройшло на однойменній авіабазі у Німеччині, Україна отримає нові пакети військової допомоги від п’ятьох країн. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

Так, США оголосили про виділення чергового пакета військової допомоги Україні на 250 мільйонів доларів. До нього увійдуть критично важливе озброєння та обладнання, бойові машини M2 Bradley та ракети для HIMARS.

Канада надасть значну партію двигунів для некерованих авіаційних ракет та 1300 боєголовок до них. Це, за словами Рустема Умєрова, що значно посилить можливості України у повітряних операціях.

Також новий пакет допомоги включає тисячі кулеметів та пістолетів, елементи військової техніки та пів сотні карет швидкої допомоги, що допоможе забезпечити медичні потреби України на полі бою.

«Крім того, Канада взяла на себе важливу роль у навчанні українських пілотів для польотів на F-16 у межах програми “FLIT”. На 5-річний термін підготовки пілотів і технічного складу уряд виділить 389 мільйонів доларів», – додав міністр.

Велика Британія посилить українську ППО, передавши 650 легких багатоцільових ракет (LMM) вартістю 162 мільйони фунтів.

Нідерланди нададуть Україні ракети класу повітря-повітря та допоміжні матеріали для літаків F-16 на 80 мільйонів євро. Умєров каже, що ця допомога дозволить суттєво посилити обороноздатність військово-повітряних сил.

Іспанія відправить батарею зенітно-ракетного комплексу HAWK, яка включає 6 пускових установок.

А Швеція приєдналася до коаліції з розмінування, підписавши Меморандум про взаєморозуміння та зобов’язавшись внести 5 мільйонів євро до Фонду Коаліції для підтримки зусиль із розмінування територій.

Також на засіданні Україна підписала зі союзниками положення про Коаліцію морських спроможностей (КМС). Лідерство у цій коаліції взяли на себе Велика Британія та Норвегія.

Робота у межах Коаліції морських спроможностей, пояснив Рустем Умєров, означатиме довгострокову підтримку України із забезпечення безпеки у Чорному морі.

«Цього року Україна робить особливий акцент на «морській обороні». Ми вже відкинули ворожі російські кораблі від берегів кримського півострова. Разом із союзниками продовжуємо втілювати «Стратегією морської безпеки». Зміцнюємо позиції на всіх фронтах завдяки міжнародній підтримці та героїзму наших військових», – додав він.

Також міністр оборони наголосив, що з боку західних партнерів і союзників є «велика зацікавленість» в інвестиціях та співпраці для посилення української оборонної промисловості.

Нагадаємо, 6 вересня пройшло 24 засідання у форматі «Рамштайн» на однойменній авіабазі у Німеччині. На ньому міністри оборони та військові посадовці з близько 50 країн обговорюють допомогу для України та її координацію.

На зустрічі вперше присутній і сам президент Володимир Зеленський. Він закликав партнерів надати обіцяні раніше системи ППО, пришвидшити поставки зброї, врешті дозволити бити по військових цілях на території Росії, а також інвестувати у виробництво української зброї.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *