ОСТАННІ НОВИНИ

Скільки ще громад УПЦ МП залишилось на Львівщині

Наталя Дуляба

|

На території Львівщини все ще діють 17 громад УПЦ Московського патріархату. Про це повідомив голова ЛОВА Максим Козицький.

Із початку повномасштабного вторгнення РФ, тобто за два з половиною роки, зв’язки з Росією розірвали 37 релігійних громад у Львівській області: 24 громади перейшли до Православної церкви України, ще 13 – ліквідувалися за зверненням представників самих же громад.

Наразі на Львівщині все ще зареєстровані 17 громад УПЦ МП.

«У цих спільнот є останній шанс вийти з-під підпорядкування патріарха мocковського і перестати бути спільниками брехні. Сподіваюсь, що представники цих спільнот впродовж 9 місяців зроблять правильний вибір. Якщо ж ні, припинення діяльності відбудеться у судовому порядку», – наголосив Максим Козицький.

Нагадаємо, 20 серпня Верховна Рада нарешті ухвалила в другому читанні законопроєкт про заборону діяльності російської церкви в Україні та релігійних організацій, пов’язаних із РФ.

Тепер громади УПЦ МП мають 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з російською православною церквою. Якщо цього не станеться, спеціальна комісія звертатиметься до суду щодо заборони їхньої діяльності.

Додамо, що згідно з соцопитуванням, яке проводив КМІС у травні-червні 2023 року, дві третини українців (66%) виступають за те, аби заборонити діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

Нещодавно президент Володимир Зеленський обговорював із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій «зміцнення духовної незалежності» України. Члени ВРЦіРО підтримали таку політику й заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *