Еспресо-фест: кава чи плагіат

Наталя ДУДКО, "Ратуша"

|

Коли в героїні Мелані Гріфіт у фільмі “Ділова жінка” — секретарки Тес вкрали ідею, вона змогла довести своє авторство, докладно описавши процес народження своєї ідеї. Натомість її конкурента і шефиня (Сігурні Вівер) не змогла вигадати переконливу історію про те, як буцімто придумала вдалий хід у діловій операції. Ця кіношна ситуація несподівано повторилася у нашому львівському житті-бутті.

Коли в начальника управління культури Львівської міськради Андрія Сидора під час минулотижневої прес-конференції щодо проведення 29 вересня свята “На каву до Львова” запитали, кому належить ідея проведення фестивалю, чиновник відповів, що ідея витала в повітрі, що кожен (!) львів’янин про це думав. Двоє учасників прес-конференції — Андрій Сидор та Уляна Токар (директор фестивалю) — навіть не сказали, хто з них першим озвучив цю ідею іншому — не телепатично ж спілкуються вони між собою.

Натомість під час цьоготижневої прес-конференції тележурналістка Олена Бойко докладно описала процес народження своєї ідеї провести фестиваль кави: „На початку року під час відрядження до Києва я хотіла почастувати коліжанку кавою. Однак у столичній кав’ярні мені налили щось дуже схоже на „бурду”… Приїхавши до Львова, розповіла про це Аллі Снурніковій (виконавчий продюсер фестивалю), і під час цієї розмови з’явилася ідея провести у Львові Фестиваль кави”. Однак зима не була найбільш вдалим часом для проведення фестивалю, тому його ініціатори почали розробляти концепцію, домовлятися зі спонсорами. А також вирішили запатентувати свою ініціативу, тому подали заявку на одержання авторського свідоцтва на літературний твір під назвою “Загальноукраїнський фестиваль кави”. Свої пропозиції вони роздавали потенційним учасникам і партнерам фестивалю в червні, остаточно завершили розробку концепції 10 липня.

У вересні організаторам Загальноукраїнського фестивалю кави почали телефонувати їхні „кавові” партнери і з’ясовувати, чому змінилася дата фестивалю, іншими стали обіцянки і пропозиції. У такий спосіб Олена Бойко та Алла Снурнікова дізналися, що Львівська міська рада планує провести за день до виборів свято кави під гаслом „Проголосуй за каву!” Вони вирішили з’ясувати ситуацію в начальника управління культури Андрія Сидора, і коли через чотири дні їм це вдалося, то на запитання “Яку допомогу міськрада може їм надати” (при цьому їм не йшлося про фінансову допомогу), чиновник пообіцяв: “Ми не будемо Вам вставляти палки в колеса”…

Зрештою, Олена Бойко та Алла Снурнікова не звинувачують нікого у крадіжці ідеї, адже в Україні ідей не патентують. Тут може йтися хіба що про моральний аспект. Однак ініціатори Загальноукраїн­ського фестивалю кави наголошують, що управління культури Львівської міської ради вдалося до плагіату, адже, за словами Олени Бойко, текст концепції Загальноукраїнського фестивалю кави і концепції “міськрадівського” свята збігаються цілими абзацами (ідеться зокрема про: позиціонування Львова як кавової столиці, театралізовані міні-вистави, „Кавовий бал” тощо). Крім того, виконавчий продюсер фестивалю Алла Снурнікова наголошує, що організатори Всеукраїнського фестивалю кави професійніше поставилися до підготовки фестивалю, зокрема до проведення конкурсу баріста: “Не знаю, як організатори свята “На каву до Львова” зможуть провести конкурс баріста, адже для цього потрібне відповідне журі, спеціальні машини. Тільки тоді конкурс може бути відбірковим етапом всеукраїнського конкурсу”.

Чи подавати до суду, Олена Бойко наразі не вирішила, однак налаштована не надто оптимістично щодо можливості захистити свої права у протистоянні з міськрадою. До слова, на 20 жовтня заплановано ще один Фестиваль кави, що його має проводити Жіночий автомобільний клуб. Загальноукраїнський фестиваль кави у нашому місті — “У Львові — осінь кавова…” мав тривати три тижні, а завершитися 19 — 21 жовтня. Тепер він матиме іншу назву — фест РОМАНтично-кавовий, і фінал цього тритижневого дійства заплановано на 1 грудня, на свято Романа.

Начальник управління культури Львівської міської ради Андрій Сидор запевняє, що про Загальноукраїнський фестиваль кави дізнався з телефонного дзвінка Олени Бойко, тижні два тому. Пан Андрій каже також, що реагувати якось інакше на звинувачення у плагіаті, окрім як у формі коментарів на прохання ЗМІ, управління культури не буде. На запитання, то хто все-таки першим озвучив намір провести Фестиваль кави, Андрій Сидор зазначив, що це, здається, працівник відділу культури Оксана Челепіс (запитати про це пані Оксану не вдалося, оскільки вона — у відпустці). Щодо збігів у сценаріях обох фестивалів, про які говорять Олена Бойко та Алла Снурнікова, то начальник управління культури, за його словами, не має часу на те, щоб їх порівнювати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *