63 роки – бомба на подвір’ї

Марія ПУКІЙ, „Новий Погляд”

|

У міську раду Самбора звернулася тамтешня мешканка пані Волосянська із заявою, що в 1944 році під час бомбардування міста в господарську будівлю на її подвір’ї влучив снаряд.

Однак, пробивши дах, не розірвався, а застрягнув в землі під будівлею, яку опісля було відремонтовано і її використовували до теперішнього часу. Та зараз вирішили ліквідувати, щоб звести нову.

Про дивний факт було повідомлено піротехніків з Дрогобича –Першого аварійно-рятувального загону ОРС ЦЗ України, які під час пошукових робіт і справді виявили вибухонебезпечний предмет часів Другої світової війни. Після вилучення його із землі, над чим працювала піротехнічна група у складі чотирьох чоловік та двох одиниць техніки, було встановлено, що це авіаційно-фугасна бомба, яка призначалася для руйнування будівель, і в якій знаходилося приблизно 25 кг вибухової речовини (тротилу). Руйнівна сила такої бомби: в землі – в діаметрі 300 м, на поверхні – 500 м. Бомба у роки війни не вибухнула через несправність детонатора.

Піротехнічна група, вилучивши бомбу знешкодила її в кар’єрі села Дубрівка. Під час вилучення із землі, людей, з можливого району ураження, було виведено з будівель.

На місці події були присутні начальник Самбірського РВ ГУ МНС України у Львівській області Степан Булій, заступник начальника РВ Іван Леськів (який надав нам інформацію), а також – міський голова Михайло Кіт, заступник начальника відділу ОМР та з питань НС міськвиконкому Олег Герич.

“За останні три роки – це найскладніша операція із знешкодження вибухонебезпечних предметів”, — підкреслив начальник СДПЧ-20 Іван Леськів. Три роки тому хіба що у П’яновичах біля школи було виявлено мінометний снаряд часів Другої світової війни.

Після знешкодження бомби у землі утворився кратер глибиною 4 метри і діаметром – 15. Якби цей вибух стався на вул. Купилевій, 5-а (200-300 м від промислового ринку), де її було виявлено, навіть страшно собі уявити його наслідки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *