ОСТАННІ НОВИНИ

Через відсутність експорту електрики шахтам нічим платити за... світло

|

Українська електроенергія надто дорога, аби її вигідно було експортувати за кордон. Відтак обіцяний експорт електрики до Білорусі та Молдови відкладається на невизначений термін. Здешевити вартість української електрики могло б скасування дотаційних сертифікатів. Тоді електроенергію можна було б постачати за кордон фактично за cередньою ціною виробництва. У Міненергетики та вугільної промисловості готові були піти на такий крок і навіть підготували розпорядження,  яке зніме дотаційні сертифікати з ціни електроенергії для експортерів. Однак наразі НКРЕКП відмовилась узгодити це розпорядження.

шахта

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик виступає за те, щоб дозволити експортувати електрику за середньою ціною ринку атомним та тепловим електростанціям. “Хочемо посилити потужності Бурштинського острова. Це дасть можливість додатково навантажити п’ять блоків. Для цього треба дати їм можливість експортувати електроенергію за собівартістю, а не за ціною оптового ринку. Але це повинно поширюватись лише на додаткові обсяги”, – заявляв міністр. Та в НКРЕКП, схоже, інші інтереси.

При цьому на завантаженість Бурштинської ТЕС, яка технічно може постачати електроенергію на європейський ринок, найбільше чекали шахтарі Львівсько-Волинського басейну. Тут видобувають вугілля газової групи. Саме під їхнє паливо свого часу будували Бурштинську та Добротвірську ТЕС. Наразі через надлишок електрики на внутрішньому ринку ці станції змушені були скоротити обсяги виробництва, а отже і закупівлю вугілля. Відтак шахтарі залишились практично без заробітку.

“На сьогодні при видобутку 5300 тонн вугілля на добу ми відправляємо на виробіток електроенергії лише 630тонн. Це мізер, – каже керівник ДП “Львіввугілля” Андрій Дяченко. – Через відсутність експорту електрики у нас нема ринку збуту. Шахти працюють на склад. А це означає, що наше підприємство не має можливості заробляти кошти. Ситуація вкрай складна”.

За словами Андрія Дяченка, через відсутність збуту вугілля підприємство нарощує борги, адже окрім зарплати є ще чимало інших платежів. Скажімо, аби видобувати вугілля, шахтам потрібна електроенергія. Виходить абсурдна ситуація — підприємству, яке видобуває сировину для виробітку електрики, бракує коштів, аби заплатити за спожиту електроенергію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *