ОСТАННІ НОВИНИ

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

Маркіян Рой

|

В уряді Польщі заявляють, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, щоб вони допомогли країні вести боротьбу у війні проти Росії. Про це заявив польський міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш, повідомляє Європейська правда.

Заява польського міністра пролунала на тлі рішення влади України, згідно з яким паспорти для чоловіків призовного віку можуть бути видані тільки всередині країни, а не в закордонних дипломатичних установах.

Як наслідок, чоловіки у віці від 18 до 59 років, які проживають за кордоном, не зможуть продовжити термін дії своїх паспортів або отримати нові.

Косіняк-Камиш зазначив, що Польща в минулому пропонувала допомогти Україні, щоб військовозобов’язані повернулися до своєї країни і виконали свій громадянський обов’язок.

«Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні», – сказав він.

При цьому міністр не уточнив, як саме Польща буде допомагати з поверненням чоловіків до України.

Відповідаючи на питання, як би Польща відреагувала, якби Київ попросив допомоги у поверненні додому тих, хто може втратити право на перебування в Польщі після закінчення терміну дії їхніх паспортів, очільник Міноборони сказав: «Будь-яка підтримка можлива»

Як зазначає агентство, Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців, що є другим за величиною показником після Німеччини.

Нагадаємо, напередодні в МЗС вирішили призупинити консульські послуги українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив це рішення прийняттям в Україні закону проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. При цьому він вважає, що це нечесно, що деякі українці покинули державу під час війни, а потім за кордоном хочуть отримати від неї послуги.

Згодом у МЗС України наголосили, що обмеження на надання окремих послуг є тимчасовими й стосуються виключно чоловіків призовного віку. Більше роз’яснень читайте за цим посиланням.

24 квітня Кабінет міністрів заборонив пересилання паспорта громадянина України та закордонного паспорта для чоловіків віком від 18 до 60 років під час їх перебування за кордоном.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *