ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики видалили ваду легені у 8-денного немовляти

Ольга Денисяка

|

Львівські хірурги врятували новонароджену дівчинку, яка будь-якої миті могла померти через вроджену ваду легень. Унікальну операцію – лише через три маленькі проколи – спеціалісти Дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова виконали на 8-й день життя немовляти.  Про це повідомили в медзакладі.

Соломійка – вже 4-та дитина у родині Матюшків. Ще в період вагітності – на 20-му тижні – батьки дізналися, що у малечі проблеми зі здоров’ям. Під час планового УЗД медики запідозрили ваду легень, зібрали пренатальний консиліум та попередньо встановили діагноз. Він звучить так: кістозно-аденоматозна мальформація легень. Це означає, що ліва легеня ще не народженої крихітки замість здорових тканин вкрилася кістами – патологічними порожнинами, які заповнені рідиною.

«Допоки дитина була в утробі матері, ці утворення – кісти, були «спокійними», тому що тоді легені ще не дихали. Але як тільки немовля з’являється на світ, орган починає працювати і кісти теж стають активними. Це і є головною проблемою», – пояснює Андрій Дворакевич, керівник Центру хірургії Лікарні Святого Миколая.

Коли мама Соломійки ще носила донечку під серцем, наші лікарі вже тоді склали детальну «карту порятунку» дитини. Коли ж дівчинка народилась, її одразу обстежили, провели рентгенографію і КТ та підтвердили попередньо встановлений діагноз. Ліва легеня крихітки була вкрита кістами і геть не дихала, через що в органі не виконувалась функція газообміну.

Зазвичай, малюків із кістозно-аденоматозною мальформацією легень оперують хоча б на восьмому місяці життя. Однак у Соломії часу підрости та набратися сил перед операцією – не було. З першим вдихом дитини новоутвори в легені збільшувались із блискавичною швидкістю. Ба більше – кісти вже почали тиснути на серце, трахею, нерви та бронхи немовляти. Без операції Соломійка могла раптово померти будь-якої миті. Тож команда наших лікарів вирішила не ризикувати. А оперувати негайно – вже на 8-й день життя дівчинки.

Втручання хірурги наважились виконати торакоскопічно – через три маленькі проколи по 3 і 5 міліметрів. Такий метод вважається золотим стандартом передових клінік світу. Він складніший для хірурга, але легший для дитини – менш травматичний та безпечніший під час втручання та в післяопераційному періоді.

«Тож спеціалісти через невеличкі проколи – без розрізання грудної клітини – видалили нижню хвору половинку легені Соломійки. Раніше такі операції виконувались відкрито: хірургам доводилося робити великий розріз, а це має свої негативні наслідки для немовляти – призводить до деформації грудної клітки і хребта.  Операція минула успішно і тепер Соломійка повністю здорова. Вона вже повернулась додому, де на неї чекали її сестрички та братик», – розповіли в лікарні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *