ОСТАННІ НОВИНИ

Денис Мельник намагається знищити медлабораторію «Ескулаб», – ЗМІ

Новини компаній

|

Син ректора ЛНУ імені Івана Франка Денис Мельник намагається знищити медичну лабораторію «Ескулаб». Про це повідомляють журналісти Варіантів, посилаючись на документи, які є у розпорядженні їхньої редакції.

У матеріалі йдеться що, «дії міноритарного учасника медичної лабораторії «Ескулаб» Дениса Мельника, сина ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Володимира Мельника, який намагається незаконно захопити компанію, загрожують її повністю знищити.

Зазначимо, що медичну лабораторію «Ескулаб» створили у 2009 році Сергій Дядюшко та Станіслав Луговський, а з 2017 року ще одним учасником підприємства став Денис Мельник, частка якого в підприємстві становить 14%.  Його призначили на посаду комерційного директора під його зобов’язання щодо посилення розвитку комерційного блоку компанії та вливання певних фінансових інвестицій.

Однак Мельник, як стало відомо пізніше, ще до приходу в компанію «Ескулаб», вже мав бізнесові проблеми. Зокрема, він зі своїм бізнес-партнером компанії ПП «Будформат» та ТОВ «БК Комлекс-Про», які брали участь у тендерах місцевих рад та держустанов із закупівлі будівельних робіт, спотворив результати торгів та став переможцем закупівлі. У 2018 році цю змову розкрили, а Антимонопольний комітет позбавив ці компанії права участі в подальших торгах та постановив притягнути їх до відповідальності.

А у лютому-березні 2022 року, коли на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у медлабораторії виявили нецільове використання коштів компанії Мельником та Луговським, зокрема й у своїх власних інтересах, гостро постало питання виплати заробітної плати для майже 1000 працівників.

Після викриття їхніх махінацій, на початку широкомасштабної агресії Луговський втік зі Львова, а розв’язувати проблеми компанії довелося Сергію Дядюшко, який тоді ж, спільно з Наталею Дядюшко, створив благодійну організацію “Благодійний фонд “Ескулаб”, що займалась виготовленням сухих пайків та збиранням медикаментів для бійців на лінії фронту.

Незабаром Мельник ввійшов у співзасновники цього благодійного фонду й планував через нього ввезти в Україну під виглядом гуманітарної допомоги дороге медичне обладнання для власної підприємницької діяльності. Для цього він знайшов двох підприємців, які пообіцяли йому впродовж 6-12 місяців реалізувати цю схему. Гроші для оплати їхніх послуг Денис Мельник взяв з рахунків лабораторії «Ескулаб». А вже у квітні 2023 року він вимагав припинити благодійну діяльність фонду та переформатувати його у «бізнес-проєкт».

Перед цим, ще у серпні 2022 році два засновники медлабораторії Дядюшко та Луговський делегували Денису Мельнику повноваження на фактичне одноосібне управління бізнесом підприємства у Західному регіоні з виплатою йому частини прибутку підприємства (1/3). Маючи такі повноваження Мельник зосередився на створенні схем виводу коштів із компанії, зокрема прийнявши у штат підприємства осіб із надвисокими окладами, які не відповідали своїм професійним та моральним якостям, що призвело у тяжкий час для підприємства та загалом для країни до розкрадання та значних втрат.

«Зокрема, він не обліковував частину доходів лабораторії, змушував працівників писати заяви про зменшення посадових окладів до мінімального, привів в компанію своїх людей та призначив їх на ключові посади, підпорядкувавши їм всі структурні підрозділи компанії, й отримав повний контроль над підприємством», – йдеться у документі.

За цей час він зруйнував систему управління та обліку фінансових операцій компанії, знизив виплати в державний та місцеві бюджети України та порушив принципи дивідендної політики компанії. Відбулося вимивання оборотного капіталу та зниження ефективності управління закупівельної політики через використання схем з ФОПами тощо.

Для визначення масштабу порушень фінансово-господарської діяльності компанії в серпні 2023 року залучили аудитора. За попередніми оцінками, внаслідок неефективного управління Мельника та його команди компанії “Ескулаб” завдано збитків на понад 4 000 000 доларів, з них 2 000 000 доларів були передбачені на будівництво спеціалізованого медичного центру, яке зараз заморозили.

Нагадаємо, що у серпні 2023 року медична лабораторія «Ескулаб» вперше заявила про можливу спробу незаконного заволодіння корпоративними правами мажоритарного учасника підприємства Сергія Дядюшко та про спробу зміни менеджменту. Можливим ініціатором рейдерської атаки, як тоді стверджувалось, був міноритарний учасник підприємства Денис Мельник. Він заручився підтримкою третього власника медлабораторії Станіслава Луговського. Тоді трьом співвласникам вдалось домовитись про продовження діяльності підприємства.

Згідно з укладеним Меморандумом, відбулась зміна менеджменту: кожний з учасників підприємства скерував до дирекції свого представника. Романа Висоцького призначили на посаду комерційного директора як представник Дениса Мельника. Натомість на інших директорів Мельник чинив постійний тиск у фінансових питаннях.

Так, у лютому вони заблокували в кабінеті директорку з медичних питань компанії, намагаючись примусити її вчиняти незаконні дії з обігом готівки, після чого вона із нервовим зривом у важкому стані потрапила до лікарні і вже другий місяць перебуває на лікуванні. Наступна в.о. директорка також потрапила до лікарні після психологічного впливу вищезазначених учасників.

Денис Мельник та Станіслав Луговський також не припинили спроб скликати збори учасників підприємства з тим, щоб внести зміни в статут та відсторонити Сергія Дядюшко від впливу на його діяльність. Луговський ініціював скликання зборів учасників підприємства на 29 березня. Натомість 23 березня комерційний директор Роман Висоцький заблокував виплату обов’язкових платежів підприємства.

Через це, станом на початок квітня, 1200 працівників мережі лабораторії «Ескулаб» не отримали заробітної плати. Робота підприємства могла б бути паралізована, якби не репутація ПП «Ескулаб» та довіра постачальників, контрагентів, орендодавців, партерів та інших партнерів, які з розумінням віднеслись до ситуації, яка вийшла на загал за межі компанії, та без жодних зобов’язань й надалі відвантажують реактиви, розхідні матеріали, а також надають послуги та сервісне обслуговування.

Усе це завдяки напрацьованій роками репутації, налагодженим зв’язкам та самовідданим працівникам і спеціалістам, які попри все виконують бездоганно свої обов’язки.

За інформацією Варіантів, Роман Висоцький є засновником понад 50 юридичних осіб, що, ймовірно, є наслідком його участі в фактах корпоративного рейдерства. 12 квітня мають відбутися загальні збори учасників ПП “ПСМЛ «Ескулаб», де Луговський пропонує звільнити чинних членів дирекції, викласти Статут підприємства у новій редакції, проте з такими положеннями, які нададуть повний контроль над його діяльністю особисто Мельнику та Луговському.

Натомість Сергій Дядюшко звернувся до поліції з вимогою почати судове розслідування за ознаками кримінального порушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України – службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки, особливо у важкий військовий період».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *