ОСТАННІ НОВИНИ

Андрій Єрмак: «Українське кіно користується попитом,  але українські дистриб’ютори затикають ним дірки прокату»

Андрій Котенський

|

Продюсер словацько-української стрічки «Межа» Андрій Єрмак різко і дуже відверто пояснив, чому український глядач не має змоги дивитися українське кіно:

«Розпочався другий тиждень українського прокату нашого фільму «Межа». По-перше, хочу подякувати всім, хто приймав участь у створенні цієї знакової стрічки, всім хто зробив можливим вихід її у всеукраїнський прокат, нашим партнерам, друзям і колегам! Дякую кожному глядачеві, хто вже подивився наше кіно і тим, хто, сподіваюсь, ще це зробить!

На сьогодні український бокс-офіс фільму складає 1,2 млн. грн. Зізнаюсь чесно, ми розраховували на значно кращий результат і його не порівняти з тим, що ми маємо в Словаччині та впевнений будемо мати на інших територіях, де фільм виходить у широкий кіно-театральний прокат (між іншим, це один з унікальних випадків).

Я поясню, чому так виходить з українським кіно: розпис, який ми отримали вражає своє «патріотичною» позицією щодо підтримки не тільки українського, але взагалі якісного кіно. Багато сеансів були дуже не зручними для глядача з самого початку прокату, адже були розставлені один раз на день та й то в період 12:00-14:00 години, коли значна більшість людей знаходиться на роботі. Саме тому український глядач не може в повному обсязі подивитись «Межу».

Дистриб’ютори нав’язували мені думку, що якісне європейське кіно нашому глядачеві не потрібно, але читаючи відгуки від глядачів «Межі» я впевнено скажу, що  вони в захваті. А ті, хто хотів би подивитись, просто не зможе, адже українське кіно користується попитом,  але українські дистриб’ютори затикають ним дірки прокату.

Відчуваю зараз, як багато з тих, хто це читає, повторить теж нав’язану думку, що у всьому винні кінотеатри, але це не так – винні дистриб’ютори, які не боряться за українське кіно.  Ми з Риммою Зюбіною та Олександром Піскуновим проїхали 6 міст України, де я особисто спілкувався з кінотеатрами і знаю їх думку.

Зараз наша команда працює і за дистриб’ютора, домовляючись з кінотеатрами напряму показувати фільм «Межа». І я дуже вдячний власникам та керівникам мереж  та окремих кінотеатрів за конструктивний діалог, який виявилося набагато ефективніший вести напряму, без дистриб’юторів, які відверто нічого не хочуть робити.

Ми відкриті для будь-якого обговорення наших результатів, до професійної критики, і жодним чином не просимо співчуття!  Тому що смішно співчувати фільмові, який став одним з найбільших успіхів українського кіно за всі роки нашої Незалежності, який вперше за багато років потрапив до основної конкурсної програми кінофестивалю категорії «А» у Карлових Варах, де отримав другий за значимістю  приз за кращу режисуру, має призи Чиказького Кінофестивалю, Гран-прі Кінофестивалю у Аррасі, а також  запрошений і приймає участь у більше 50 міжнародних кінофестивалях по всьому світу. Наш фільм вийшов у реальний світовий прокат та вже встановив рекорд зборів у Словаччині. Про «Межу» пише вся світова преса і він є одним з фаворитів Оскарівської кампанії.

Чому ж така різниця у касових зборах між Словаччиною і Україною?

Наші глядачі, які всупереч всьому приходять і дивляться наш фільм кожного дня, пишуть свої відгуки у соцмережах, дзвонять і висловлюють своє захоплення і подяку. Ми маємо дуже багато гарних професійних рецензій! Ми в очікуванні зустрічей знімальної групи і обговорення фільму зі студентами та викладачами київських вузів. Ну і тепер, якщо у вас виникає питання чому українське кіно, що викликає повагу, захоплення і інтерес у світі так важко пробиває свій шлях у себе на Батьківщині – ви знаєте кому його поставити. А ми ще йдемо в прокаті і налаштовані позитивно і оптимістично! Перемога буде за нами, бо ми любимо те, що робимо, любимо свою країну і, незважаючи ні на що, зробили так, що про словацько-український фільм «Межа» сьогодні говорить весь світ!», – повідомив Андрій Єрмак на своїй офіційній сторінці в Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *