ОСТАННІ НОВИНИ

Гонтарева призначила в.о. глави НБУ свого першого заступника

|

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева через подану раніше заяву про відставку призначила з 11 травня в.о. глави НБУ свого першого заступника Якова Смолія. Про це вона повідомила в інтерв’ю агентству «Інтерфакс – Україна».

“Я оголосила всім, що працюю до 10 травня. Призначила свого першого заступника Якова Васильовича Смолія в.о. глави Національного банку, і він буде виконувати ці обов’язки, поки не призначать нового главу”, – сказала В.Гонтарева.

Глава НБУ уточнила, що заяву про відставку за власним бажанням вона подала президенту відповідно до закону про Нацбанк 6 квітня. “А 10 квітня я, як і обіцяла всьому ринку, вийшла на прес-конференцію і повідомила, що 10 травня буде мій останній робочий день”, – нагадала В.Гонтарева.

За її словами, з 11 травня вона буде у відпустці і розраховує, що найближчим часом Верховна Рада за поданням глави держави розгляне питання про її відставку і призначення нового керівника Національного банку.

Глава НБУ також підкреслила, що готова до звіту про свою роботу перед Верховною Радою.

В.Гонтарева – дев’ятий керівник Нацбанку України за всю історію його існування з 1991 року. Першим главою українського центробанку був Володимир Матвієнко, якого на в 1992 році змінив Вадим Гетьман (убитий в 1998 році), а йому на зміну прийшов його учень Віктор Ющенко, який став згодом прем’єром і президентом країни.

Потім тривалий час біля керма Нацбанку був перший заступник В.Ющенка Володимир Стельмах – в 2000-2002 рр., 2004-2010 рр.

З кінця 2002 р. до 2004 рр. НБУ офіційно очолював Сергій Тігіпко, хоча останні кілька місяців його повноваження фактично виконував Арсеній Яценюк, який став у 2014-2015 рр. прем’єром. У період президентства Віктора Януковича Нацбанком керували Сергій Арбузов (з кінця 2010 року до початку 2013 року) та Ігор Соркін. Після Революції гідності з 24 лютого до 19 червня 2014 року главою центробанку був нинішній перший віце-прем’єр Степан Кубів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *