ОСТАННІ НОВИНИ

У галереї мистецтв відкривається виставка, присвячена шлюбам по-єврейськи

|

Сьогодні, 15 жовтня, о 16.00 у Львівській національній галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3) відкривається виставка, присвячен єврейським шлюбним контрактам.

Виставка демонструє багатство історичних та художніх пластів, зв’язків між людьми й поколіннями, що ховає в собі кожен вцілілий мистецький предмет, відкриває світ єврейської традиції і культури, такий далекий і невідомий, і тому дуже цікавий.

15.10Єврейські-контракти.Афіша

Центральну частину експозиції складають дев’ять декорованих шлюбних договорів, що походять з Італії: найдавніший – із підписом нареченого Авраама Талеса з м. Піза, датований 1694/95 рр., найпізніший – укладено в м. Флоренція 1848 р., і на ньому підписався наречений Авраам Д’Урбіно. Ми ніколи не дізнаємося про долі цих дев’яти подружніх пар: чи довго прожили разом Рахиль та Ілля з Верони, скільки дітей мали Перна і Мойсей з Модени і чи була щасливою Вентуріна в заміжжі за Яковом з Анкони. Проте ці старі аркуші пергаменту, часом з обрізаними чи обпаленими краями, містять в собі іншу цінну інформацію: тексти слугують джерелом з історії та економіки єврейських громад Італії 17-19 ст.; декор свідчить про те, що євреї майже одночасно реагували на зміни європейських художніх стилів та смаків, незважаючи на замкненість життя у ґетто.

Ці артефакти “заговорили” завдяки знанням і зусиллям учених з Єрусалимського університету – професора Шалома Сабара, фахівця з ктубот, та доктора Сергія Кравцова, якому вдалося встановити походження збірки.

Дослідження збірки буде представлено широкій публіці у декількох форматах: виставки, каталогу та освітньої програми. Каталог запрезентують під час відкриття виставки, і його можна буде придбати. Супровідна програма, складатиметься з циклу лекцій і розмов про сім’ю та родинні стосунки в традиційному і модерному суспільствах. Ці теми будуть представлені через приклади єврейських та українських традицій та уявлень, сім’я розглядатиметься як складний феномен, в якому заломлюється і перетинається цілий комплекс національних, соціальних, гендерних і культурних історій. Підніматимуться також питання сучасних викликів, перед якими стоїть інститут сім’ї. Під час виставки працюватиме освітня програма для дітей та підлітків, присвячена традиціям, пов’язаним зі сім’єю та родинними стосунками.

Проект реалізується у співпраці Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького та Центру міської історії.

Виставка триватиме з 15 жовтня до 29 листопада та доступна для перегляду:
Середа – субота 11.00 – 18-00

Неділя, вівторок 12.00 – 18.00
Понеділок – вихідний.

Каса галереї працює до 17.00.  Ціна дорослого квитка 10 грн, дитячого – 5 грн.

За детальнішою інформацією щодо виставки звертайтеся до молодших наукових співробітників відділу Європейського мистецтва ХІХ-ХХІ ст. Львівської галереї мистецтв:
Анастасія Сімферовська +38 067 474 59 92
Іван Дудич +38 096 842 55 53

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *