ОСТАННІ НОВИНИ

Мощі Коциловського у неділю внесуть до катедри у Перемишлі

|

Сьомого липня єпископи і священики УГКЦ урочисто внесуть мощі блаженного священномученика Йосафата Коциловського до архикатедрального собору Святого Івана Хрестителя, що в Перемишлі (Польща). Про це повідомляє департамент інформації УГКЦ.

Після Божественної Літургії буде зачитано рішення міської ради Перемишля про найменування вулиці імені Блаженного єпископа Йосафата Коциловського та освячення відреставрованої палати греко-католицьких владик.

У заходах, які відбудуться під час храмового празника, візмуть участь: владика Іван (Мартиняк), митрополит УГКЦ у Польщі, владика Володимир (Ющак), ординарій Вроцлавсько-Гданської єпархії УГКЦ, владика Петро (Крик), Апостольський екзарх УГКЦ у Німеччині.

Варто зазначити, що владика Йосафат (Коциловський) був останнім греко-католицьким єпископом у Польщі до ліквідації УГКЦ. Єпископом Перемишльської єпархії УГКЦ він став у 1917 році. Йому вдалося відбудовувати, знищені під час Першої світової війни, структури УГКЦ, а також посприяти розвитку духовної греко-католицької семінарії в Перемишлі. Після другого арешту в 1946 році, НКВС перевезло єпископа з Перемишля до Києва. Після численних тортур і брутальних допитів, владика відмовився від переходу у православ’я і розірвання єдності з Католицькою Церквою. Тому його засудили до 10 років концтабору, де він і помер у 1947 році у Чапаївці, під Києвом. 1977 року його тіло перевезли у Львів, але перепоховували сім разів, бо КДБ хотів його знищити. У 2001 року Папа Іван Павло ІІ у Львові проголосив єпископа Йосафата (Коциловського) блаженним Католицької Церкви. 31 травня 2013 року частина мощей блаженного Йосафата перевезена зі Стрия у Перемишль.

Нещодавно, 13 червня, міська рада м. Перемишля прийняла рішення про найменування вулиці «Блаженного єпископа Йосафата Коциловського». Цю назву одержала частина вулиці, на якій росташований архикатедральний собор УГКЦ та палата перемишльських владик, збудована в 1900 році. Останнім єпископом, який працював у палаті був блаженний Йосафат. Згодом будинок перебудували і використовували як Національний музей перемишльської землі. 4 квітня 2001 року палати повернули у власність Перемишльської архиєпархії УГКЦ.

7 липня 2013 року, після офіційних святкувань, палату відкриють для відвідувачів. Тут буде митрополича курія УГКЦ у Польщі та осідок митрополита. На другому поверсі – виставка ікон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *