ОСТАННІ НОВИНИ

Ідеї, що змінили міста: гасовий ліхтар замість спирту

|

Ідея дрогобицького шинкаря виділити з сирої нафти спирт перетворилася на створення гасових ліхтарів, які поширились по всій Європі, пишуть Коментарі”.

Згідно із польськими джерелами, у 1852 році дрогобицький шинкар і торговець Абрам Шрайнер передав львівському аптекарю Петру Міколяшу центнер дистиляту гірської нафти для дослідження можливостей її використання в надії отримати спирт. Міколяш ж, навпаки, намагався очистити дистилят до ступеня масла, яке завозилося з Італії і використовувалося в аптечному виробництві.

До роботи були залучені співробітники аптекарської лабораторії Ян Зег та Ігнатій Лукасевич. Після декількох місяців їм вдалося здійснити очистку нафти на окремі фракції. Отриманий продукт, однак, не був придатний для приготування аптекарських препаратів, проте годився в якості пального для освітлювальних цілей – при горінні він давав менше кіптяви і запаху, а також більше світла, ніж масляні лампи. Новий освітлювальний прилад спорудив львівський бляхар Адам Братковський. Його ідея полягала в тому, щоб помістити гніт в прозору слюдяну оболонку циліндричної форми, яка дозволяла б розсіювати світло і забезпечувала рівне горіння вогню.

Правда, Братковський не запатентував винахід, і через певний час по всій Європі почався випуск досконаліших гасових ліхтарів і ламп.

Нагадаємо, 20 серпня стартував конкурс «Зміни своє місто на краще!», в рамках якого кожен бажаючий може взяти участь в якісному перетворенні міста, де він живе, і допомогти вирішити його насущні проблеми.

Детально про можливості участі в конкурсі ти можеш ознайомитися на сторінці додатка ДТЕК і Comments.UA «Зміни своє місто на краще!».

 

Фото:  doroga.mos.ru

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *