ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили меморіальну таблицю Яцека Куроня

|

Львів вшановує пам’ять справжніх велетнів діла. Сьогодні о 16.00 год відбулося відкриття меморіальної таблиці імені Яцека Куроня – видатної постаті польської боротьби за незалежність, громадського діяча та політика, прибічника ідеї незалежності України, Білорусії та Литви.

Про це інформує прес-служба Львівської міськради.

Таблицю встановили на будинку №38 на вул. Стрийській, де народився і певний час мешкав Яцек Куронь. Урочистості відбулися за участю Генерального Консула Республіки Польща у Львові Ярослава Дрозда та міського голови Андрія Садового.

Ініціативу відкриття меморіальної таблиці висунуло Товариство ім. Гаї та Яцека Куронів. Ця ідея отримала підтримку як в польському, так і в українському середовищі науковців, діячів культури та активістів громадського життя. Зокрема, до організації долучилися Об`єднання українців у Польщі, Український католицький університет, незалежний культурологічний часопис «Ї», Український центр Міжнародного ПЕН-клубу  та Західна аналітична група.

«Ця таблиця місту Львову і нам всім повинна ще раз приблизити Яцека Куроня. Те, що ми зараз маємо у міжнародних відносинах, багато в чому завдячуємо Яцеку Куроню.  Ще буде дуже багато і творів, і концепцій, які будуть спиратись на стратегічні думки Яцека Куроня. Але передусім він був дитиною Львова і трохи батяром львівським», – зазначив Ярослав Дрозд.

Під час урочистого відкриття також виступив друг Яцека Куроня Адам Міхнік, який зазначив, що Яцек Куронь був справжнім патріотом Львова.

Завтра, 7 липня, в Українському католицькому університеті відбудеться круглий стіл, присвячений  пам`яті Яцека Куроня на тему «Україна і Польща в сучасному світі». Початок о 9:30. На відкритті виступатимуть Кардинал Любомир Гузар та Данута Куронь. Перша частина круглого стола буде присвячена постаті Яцека Куроня та його «українським текстам». Також гостям покажуть документальний фільм «Поєднання» про останнє його перебування у Львові у 2002 році. Доповідачі другої частини, яка стосуватиметься українсько-польських стосунків, говоритимуть про шанси та загрози, які стоять перед двома суспільствами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *