ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська міліція все ще “дичиться” активних громадян

|

Журналісти та активісти неурядових організацій – учасниками навчального тренінгу «Громадський моніторинг діяльності працівників ОВС України» 12 травня перевірили роботу львівської міліції. Результати моніторингу показали, що працівники міліції у багатьох випадках не вміють адекватно реагувати на законні вимоги громадян, а в деяких правоохоронці вразили  банальним хамством.

Як розповіли в Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності міліції, сімнадцять учасників вирішили на власному досвіді оцінити дії правоохоронців.

Для цього вони відвідали залізничний вокзал, центр міста, а також Галицький та Залізничний райвідділи, міський відділ та обласне управління МВС.

«Перш за все, печатка очікування на Євро-2012 лежала на всіх працівниках міліції, з якими довелося спілкуватися моніторам. Практично усі питання, що належали до компетенції міліції, працівники чергових частин та патрульної служби були готові вирішити компетентно та у розумні терміни» , – розповідає голова Львівського осередку Асоціації УМДПЛ, активіст Громадянської мережі ОПОРА Тарас Гаталяк.

Проте, усі чотири групи моніторів відзначили, що львівська міліція воліє не називати своїх прізвищ, звань та посад, попри прямі вимоги стосовно цього законів України та наказів МВС. Здивовані таким ставленням правоохоронців до виконання елементарних вимог законодавства, учасники моніторингу навіть залишили про це зауваження у Книзі скарг та зауважень у черговій частині ГУМВС України в Львівській області.

До речі, черговий в обласному управлінні, на відміну від своїх колег з інших підрозділів, не мав у черговій частині аптечки та не зміг (або не захотів) компетентно відповісти на запитання щодо діяльності органів внутрішніх справ.

Біля Залізничного райвідділу увагу учасників тренінгу привернув чоловік з чорною фарбою на долонях, який пояснив, що його затримали міліціонери за перебування у громадському місці у нетверезому стані. І хоча законних підстав на це у міліції не було, проте у чоловіка взяли відбитки пальців. Таку ж процедуру, на момент моніторингового візиту, проходили щонайменше ще двоє доставлених до райвідділу.

«У цьому ж райвідділі на активістів спробував чинити моральний тиск підполковник міліції із солідним золотим ланцюгом на шиї. Підполковник, на відміну від професійного та коректного чергового офіцера, безапеляційно заявив, що вестибюль райвідділу – не музей і в ньому немає на що дивитися. При цьому, якось незручно було нагадувати цьому підполковнику, що саме вестибюль є єдиним службовим міліцейським приміщенням, до якого громадянам завжди повинен бути забезпечений вільний доступ, і в якому знаходиться уся необхідна для відвідувачів довідкова інформація – телефони довіри, графік прийому керівництва, взірці заяв та нормативних документів тощо», – ділиться враженнями один з учасників тренінгу.

На вокзалі учасники тренінгу спробували записати процес свого спілкування із сержантом патрульної служби на мобільний телефон, проте міліціонер повів себе неадекватно. Схопивши за руку активіста, сержант рішуче почав вимагати від нього пред’явити паспорт, а потім спробував доставити «нахабу» до лінійного відділення міліції. Галас, що здійнявся навколо цієї ситуації у людному місці, привернув увагу іншого патрульного, який по мобільному телефону надав вказівки сержанту. Цей дзвінок призвів до дивовижної зміни у поведінці сержанта – він моментально став взірцем стриманності, ввічливості та дотримання законності — міліціонер вибачився і одразу ж зник.

«Залишивши свої враження про роботу місцевих правоохоронців в оціночних анкетах та письмових звітах, учасники тренінгу залишили Львів із переважно позитивними емоціями після спілкування з міліцією, яка, попри усе, намагається справити добре враження напередодні футбольного чемпіонату», – відзначив голова правління Асоціації УМДПЛ Олег Мартиненко.

Фото: PHL 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *