ОСТАННІ НОВИНИ

Голова Львівської облради хоче демонтажу пам’ятника «жертвам УПА» у Вроцлаві

Львівський портал

|

Пам’ятник розстріляним польським професорам не повинен  стати черговим пам’ятником розбрату між українським та польським народами. Про це заявив голова Львівської обласної ради Олег Панькевич у своєму виступі на відкритті пам’ятника польським професорам, розстріляним на Вулецьких пагорбах у Львові, інформує прес-служба Львівської облради.

О.Панькевич згадав про спільні заходи тижневої давності в урочищі Саліна біля Добромиля, де було закатовано тисячі українців та поляків. « Ми спільно вшановували пам`ять загиблих, закатованих московсько-більшовицьким режимом, і так повинні робити і далі», – сказав він.

Голова Львівської облради також  виступив з пропозицією демонтажу антиупівського пам’ятника у Вроцлаві.

«Я хочу звернутися до польської і української еліти, до науковців. Зробімо так, щоб в нас було розуміння необхідності демонтажу так званого пам’ятника жертвам УПА у Вроцлаві. Адже у жодному українському місті немає пам’ятника жертвам Армії Крайової. Так само у жодному українському місті не було демонтовано пам’ятних знаків загиблим полякам, та, на жаль, знаємо, що в Польщі на горі Хрещатій було зруйновано пам’ятник українцям. Я також дуже сподіваюся, що Сейм РП не буде ухвалювати рішення про визнання УПА злочинною організацією. Я звертаюся до братів-поляків: пам’ятаймо нашу історію, пам’ятаймо її уроки. У нас має бути спільне майбутнє. Але воно можливе тільки, якщо будемо взаємно поважати одне одного, якщо будемо поважати право на власне бачення історії, минулого, сучасного і майбутнього. Шукаймо порозуміння, не робімо на пам’яті політики, яка спрямована на пошук того, що нас роз’єднує. Я вірю у світле майбутнє українського і польського народу» – сказав Олег Панькевич.

Нагадаємо, що 3 липня у Львові на Вулецьких пагорбах урочисто відкрили пам’ятник польським професорам, яких розстріляли нацисти у 1941 році. Основна ідея пам’ятника – це арка з камею та десяти кубів з римськими цифрами, які символізують десять заповідей Божих, причому куб з цифрою «V» («Не убий») порушений.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *