ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині відкрили пам’ятник жертвам терору і депортації українців Холмщини

Львівський портал

|

Учора, 22 серпня, поблизу села Тудорковичі Сокальського району урочисто відкрили пам’ятника жертвам терору і депортації українців Холмщини в 1938-1947 рр.

Священики різних конфесій відслужили панахиду за невинно убієнними та освятили пам’ятний хрест жертвам терору та депортації.

Спорудження пам’ятника розпочалося у 2007 році до 60-річчя операції «Вісла» з ініціативи автора проекту Володимира Бойчука, який з допомогою однодумців з Львівського СКТ «Холмщина» підшукав місце, зібрав кошти та організував будівництво. Пам’ятний хрест споруджений за підтримки Львівської обласної та Сокальської районної адміністрації, Львівської обласної та Сокольської районної ради, на пожертви діаспори та спонсорів.

В урочистостях взяли участь голова Львівської облради Мирослав Сеник, заступник голови ЛОДА Ліляна Гримська, голова Сокальської райдержадміністрації Микола Мисак, голова Сокальської райради Олег Солодяк, духовенство, багаточисельна громада. 

Довідка

Операція „Вісла” – злочинний захід етнічної чистки, здійснений польським комуністичним режимом у 1947-му році проти українського населення на історичних українських землях, що відійшли до Польщі після Другої світової війни. Полягав у примусовій депортації (виселенні) українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *