ОСТАННІ НОВИНИ

Після Karya Tour банкрутство загрожує ще кільком відомим турфірмам

Львівський портал

|

Слідом за сумнозвісною Karya Tour ризик збанкрутувати загрожує ще кільком відомим туристичним компаніям.

Це випливає з фінансових показників провідних туроператорів країни, пише газета "Дело".

За даними журналу "ТОП-100. Рейтинг кращих компаній України", велика частина українських туркомпаній закінчила 2009 рік з збитками.

Приміром, один з найбільших операторів по турецькому напрямку – компанія "Туртесс Тревел" в 2009-му отримала чистого доходу на 20% менше, ніж у 2008 році. Чистий збиток компанії за цей період склав 21 млн грн. Комерційний директор компанії Олександр Новиковський назвав такий результат прогнозованим.

"Ми очікували, що за підсумками 2009 року отримаємо збитки, адже туристичний потік скоротився. Зараз головне завдання – показати гарні результати в поточному році", – говорить він.

Втім, у лідера ринку ще не найгірша ситуація, в інших компаній спостерігається ще більш істотне падіння доходів за минулий рік.

Наприклад, якщо чистий дохід компанії "Анекс Тур" у 2008 році становив 85,5 млн грн., то в 2009-му – 36,6 млн. При цьому у компанії 54,6 млн грн. збитків за підсумками минулого року. Такі фінпоказники в "Анекс Тур" не прокоментували, стверджуючи, що наведені цифри не відповідають дійсності. Однак надати свої цифри в компанії відмовилися.

Там теж запевняють, що цього року обов`язково повернуть втрачене. "Загальний показник нашої компанії за кількістю відправлених туристів до Туреччини в цьому році в порівнянні з минулим збільшився на 18%", – стверджує гендиректор "Анекс Тур" Мехмет Гюндогду.

Судячи з тих фінансових показників туркомпаній, які є в розпорядженні видання, найбільше постраждав бізнес тих, хто займався масовими літніми напрямками – до Туреччини та Єгипту.

Зараз про можливість відходу з ринку ще декількох компаній заговорили як представники влади, зокрема глава держдепартаменту з туризму та курортів України Анатолій Пахля, так і самі гравці ринку.

"Проблеми є не тільки у Karya Tour, але і у інших компаній, які зараз піаряться на тому, що сталося з цим оператором", – визнав президент Всеукраїнської асоціації тур-операторів (керівник туркомпанії "Гамалія") Ігор Галахай.

У той же час багато компаній, орієнтовані на європейський та VIP-туризм, постраждали не так сильно, а у деяких доходи в минулому році навіть зросли. Наприклад, компанія "Еліт-Турс" за минулий рік збільшила свій прибуток до 40 млн грн. з 14,7 млн грн. роком раніше і змогла уникнути збитків. Компанія "Акорд Тур", що займається організацією турів в Європу, теж не помітила кризи – в 2009 році її дохід виріс на 70% – до 54,7 млн. грн.

Ігор Галахай говорить, що туроператори хочуть відіграти збитки минулого року, тому замовляють дуже великі квоти на місця в готелях, у авіаперевізників. Щоб залучити додаткових клієнтів на ці місця, туроператори йдуть на зниження цін, нерідко продаючи тури нижче собівартості.

"При загальній низькій рентабельності тур-оператора (кілька відсотків) працювати в такому режимі туркомпанія довго не може. Демпінг призводить до припинення її діяльності", – констатував Галахай.

Нагадаємо, 5 липня 2010 року Господарський суд Києва визнав банкротом туркомпанію Karya Tour. Після чого, 8 липня в провінції Анталія (Туреччина) українських туристів, що купили путівки компанії Karya Tour, почали виселяти з готелів у зв`язку з тим, що туроператор не забезпечив оплату за заброньовані для громадян номери. Через банкоротство туроператора постраждало близько 5 тис. туристів.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *