ОСТАННІ НОВИНИ

Тиждень литовської культури розпочався сьогодні з урочистого відкриття виставок

|

Сьогодні відбулося урочисте відкриття Тижня литовської культури у Львові 2008. Зокрема, урочистості відбулися у Львівській галереї мистецтв за участі Надзвичайного та Повноваженого Посла Литовської Республіки в Україні Альгірдаса Кумжи, Почесного Генерального консула Литовської Республіки у Львові Віталія Антонова, Державного секретаря Міністерства культури Литовської Республіки Діани Пакніте, експертів історично-культурної спадщини Міністерства культури Литовської Республіки та Вільнюського університету.

Тиждень литовської культури розпочався відкриттям фотовиставки «Бароко Литви» з Національного музею мистецтв Литви; виставка “Портрети діячів Великого Литовського Князівства” з фондів Львівської галереї мистецтв та Львівського історичного музею; виставка сучасного литовського текстилю; виставка «Спадщина Великого Литовського Князівства у фондах Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. Івана Франка».

Зокрема, як розповів журналістам Віталій Антонов, виставка портретів литовських діячів стала першою спробою зібрати художню спадщину доби Великого Литовського Князівства з різних збірок Львова.

«Ця виставка наочно показує, наскільки насправді взаємопов’язані наші культури, а через культуру і наші суспільства. Взагалі наскільки українці та литовці споріднені культурно і ментально», – зазначив В. Антонов.

Водночас директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький повідомив, що у Львові зберігається найбільша кількість портретів – 1200, але на виставці змогли експонувати лише 50.

«Очевидно, що це єдина найбільша в Європі збірка львівських портретів, як ми її називаємо, бо їх малювали наші люди. Деякі портрети нам довелося реставрувати. Загалом у Львові є приблизно 1200 портретів литовських діячів XVI – XVIII ст., такого не має жодна країна. Згодом сподіваємося цю виставку експонувати і у Вільнюсі», – розповів Б. Возницький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *