ОСТАННІ НОВИНИ

Жителі півдня та південного сходу ставлять на 21-ше місце питання статусу російської мови

|

Питання статусу російської мови в переліку 30-ти найактуальніших проблем жителі півдня та південного сходу ставлять на 21-ше місце, а жителі Донбасу та Криму – на 13-те. Загалом по Україні зазначене питання в списку найважливіших посідає 20-те місце з 30 можливих.

Такі результаті отримано фондом „Демократичні ініціативи” та фірмою „Юкрейніан соціолоджі сервіс” під час загальнонаціонального опитування, проведеного з 20 червня по 6 липня 2007 року. Методом інтерв’ю опитано 1800 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років за такими показниками, як стать, вік, рівень освіти, регіон та тип проживання. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

12% мешканців півдня та південного сходу вважають питання статусу російської мови «найбільш важливим», у Криму та на Донбасі такої думки дотримується 31%, а загалом по країні – 13%.

Пріоритетними для мешканців півдня та сходу є соціально-економічні питання. І лише в Криму та на Донбасі питання статусу російської мови важливе для 31% виборців. Проте існують значні розбіжності в оцінці значущості цієї проблеми для населення Донбасу, з одного боку, й Криму – з іншого. Для жителів Криму питання російської мови входить у п’ятірку пріоритетних – вони важливі для 72% кримчан. А от значущість цього питання для донеччан значно менша – її включили до десятки пріоритетних 21%. Ще менш значуще мовне питання для мешканців Луганської області: 10%.

У регіони було згруповано такі області:

Захід – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області.

Центр та північний схід – Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Черкаська та Чернігівська області та м. Київ.

Південь та південний схід – Дніпропетровська, Запорізька, Харківська, Миколаївська, Одеська та Херсонська області.

Донбас та Крим – Донецька, Луганська області та АР Крим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *