Єврейська громада Львова відновлюватиме синагогу «Золота роза»

|

Єврейська громада Львова вирішила відновити синагогу «Золота роза», зруйновану фашистами в 1941 році. На археологічні дослідження, які вже проводять біля уламків споруди, євреї витратили 120 тисяч гривень.

Начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко вважає, що відновлена «Золота роза», яка розміщена в центрі міста на вулиці Федорова, 27, стане цікавим куточком єврейської культури у Львові. «Ця синагога цікава тим, що була приватною. Її збудували за кошти єврейського купця, і вхід у синагогу був через його браму. Споруда мала готичні конструкції і ренесансне оздоблення. Є багато іконографій, відомо, як вона виглядала, тому її можна відновити», – сказала Лілія Онищенко.

Утім про терміни відновлення ніхто ще не говорить. Наразі біля уламків синагоги тривають археологічні дослідження. Як повідомив археолог Юрій Лукомський, дослідники стараються зробити фундаментальні розкопки, досліджуючи і те, що було на місці «Золотої рози» до її будівництва. А відтак наскільки затягнуться розкопки, спрогнозувати археологи не наважуються. Крім того, роботи ускладнилися через ґрунтові води. «Дослідження можуть тривати від двох до п’яти років. Усе залежатиме від фінансування і від знахідок, які ми розкопаємо», – зазначив Юрій Лукомський.

За його словами, найдавніші знахідки, які розкопали біля «Золотої рози», датуються 14 сторіччям. Тут, зокрема, знайшли кераміку та багато архітектурних деталей, прикрашених різьбою.

Голова єврейської громади Мейлах Шейхед сподівається, що допомогти відродити синагогу львівським євреям допоможе міська влада. «Скільки на це потрібно коштів зараз важко сказати, за попередніми підрахунками 9-10 мільйонів доларів. Ми сподіваємося на власні сили та на допомогу міста, оскільки мер пообіцяв посприяти. За умови такого неспішного дослідження, я думаю, ми досягнемо своєї мети», – зазначив він.

Муровану міську синагогу «Золота роза» спорудили в 1582 році італійські архітектори. Її фундатором був багатий купець, банкір і королівський фінансист Ісаак Нахманович. Тому в історії закріпилося найменування “Синагога Нахмановича”. Це була друга міська синагога у Львові, на будівництво якої влада довго не надавала дозволу. Архітектурна стилістика цієї будівлі дещо архаїчна, як для кінця XVI століття: вона перехідна від готики до ренессансу. Пам`ятку зруйнували вибухівкою німецько-фашистські окупанти в серпні 1941 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *