ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські німці відзначають дні пам’яті депортованих

|

Сьогодні у Львові розпочалися дні скорботи та пам’яті, присвячені 65-й річниці указу Сталіна про депортацію осіб німецької національності від 28 серпня 1941 року. Організатором акції стала Львівська обласна молодіжна організація “Дойче Югенд” за підтримки ЛОДА та Баварської державної канцелярії.

За словами учасників акції, такі дні скорботи почали відзначати лише з 1990 року, коли створилися перші громадські організації німецьких меншин. А з 1993 року “Дойче Югенд” кожний рік проводить у Львові заходи, присвячені пам’яті цих подій.

“Були часи, коли нас, німців, не приймали в жоден ВНЗ лише за те, що ми німецького походження. Хіба що в технікуми чи сільськогосподарські навчальні заклади”, – розповіла голова німецького “Саньйорен клубу” Лія Вольф-Курятнікова.

У 39 році тільки з території Криму було депортовано 51 тисячу німців. На сьогоднішній день у Львівській області проживає понад 640 німців.

Як розповіла завідувач відділом у справах релігії та національностей ОДА Віра Отчич, відділ також постійно робить збори громадських організацій національних меншин при ЛОДА.

У рамках відзначення Днів скорботи сьогодні, 28 серпня, о 16.00 годині розпочнеться Екуменічне богослужіння Римо-Католицької та Німецької Євангелічно-Лютеранської церков. А в суботу, 2 вересня, о 16.00 годині у Львівському будинку органної та камерної музики заплановано концерт-зустріч “Не гаснуть пам’яті свічки”. О 18.30 годині того ж дня на площі Шашкевича відбудеться покладання вінка до пам’ятника Жертвам комуністичних репресій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *