ОСТАННІ НОВИНИ

Суд підтвердив законність будівництва на Карманського, 21

Сергій ДЕНИСЕНКО для Львівського порталу

|

Львівський апеляційний адміністративний суд виніс остаточне рішення у судових баталіях між ініціативною групою вулиці Карманського з однієї сторони, та власником земельної ділянки Карманського, 21 і ПП «Кантрансбуд» з іншої. Відтак будівництво 10-ти поверхового будинку по вул.Карманського, 21 у Львові – законне. Усі документи щодо будівництва від самого початку перемовин мають законну силу та залишились незмінними.  Відповідну судову ухвалу №87/9499/16 було прийнято 3 квітня 2017р., яка «набирає законної сили з моменту її проголошення».

Понад 20 судових рішень, 12 кримінальних проваджень та 3 роки життя – саме стільки  довелось власнику земельної ділянки по вул. Карманського, 21 та фірмі забудовнику ПП «Кантрасбуд» доводити свою правоту та законність будівництва  у судах. Як стверджує представник забудовника Тігран Арутюнов, документи, як одразу були законними, за три роки так і залишились незмінними. В цьому пересвідчилась і ініціативна група мешканців, яка в судах та експертизах з’ясовувала та перевіряла законність декларації на початок будівництва, наказ департаменту містобудування щодо містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, державний акт права власності на землю. Також вони вимагали визнати приватну власність прибудинковою територією, доводили, що ця ділянка входить в межі історичної частини міста, вимагали обмежити будівництво 4-5 поверхами, а не 10, як йдеться в технічній документації. Проте усі спроби визнати будівництво незаконним суди різних інстанцій (в тому числі і Верховний Суд України) спростували, і доводять законність будівництва по вул.Карманського, 21 та права власності на земельну ділянку.

Ще у 2014 році власник земельної ділянки по вул.Карманського, 21 та ПП «Кантрансбуд», маючи законні підстави, розпочали підготовчі роботи для початку будівництва. Проте мешканці сусіднього будинку виявились проти такого нового сусідства, і завдяки підтримці «дуже відомих громадських організацій» зруйнували будівельний паркан і пішли на відкритий конфлікт із забудовником. Варто зазначити, вже тоді забудовник поніс чималі фінансові втрати через руйнування встановленого паркану, адже люди не просто його зруйнували, а й забрали собі. Після тривалих перемовин забудовник та ініціативна група мешканців вул. Карманського, 19 мировою угодою домовились: допоки не будуть розглянуті та вивчені всі документи у судовому порядку, жодні будівельні роботи вестись на майданчику не будуть. Забудовник, будуючи впевненим у законності своїх дій, дотримав усіх домовленостей, пройшов усі інстанції судів та довів законність документів. Також протягом цієї судової тяганини він не проводив жодних робіт на ділянці. Окрім того, на вимогу мешканців було проведено судовобудівну експертизу проектної документації. Яка у своєму звіті вказала, що документація розроблена з дотриманням вимог до міцності, надійності та довговічності об’єкту будівництва. Таким чином довівши, законність та надійність документів по кожному з пунктів та вимог мешканців.

«Сьогодні ми вкотре наголошуємо, що наше будівництво незмінно залишається законним. Нас три роки мешканці водили по судах, вже не знаючи, щоб ще таке перевірити, чим ще затягнути час? І взагалі в нас інколи виникали думки, чи справді вони відстоюють інтереси мешканців. Документи як в 2014 році, так і сьогодні –  у 2017-му залишились ті самі, і судом визнанні законними. В нас все згідно закону. Чи це зупинить зацікавлених осіб? – Час покаже. На вимогу ініціативної групи мешканців ми пройшли всі перевірки, всі експертизи, всі судові позови та рішення, розглянули кожну скаргу по кримінальній справі проти забудовника. Ми довели, що є прозорою компанією, яка веде чесний, відповідальний та законний бізнес у Львові», – говорить Арутюнов Тігран, представник власника земельної ділянки Карманського, 21.

За його словами, сьогодні дуже часто трапляється практика, коли мешканці перебирають на себе роль дозвільних установ, міліції, судів та експертів. Дозволяють собі протиправні дії та руйнування майна власників будов.

«З цим потрібно боротись. Більше того, перешкоджання ведення законного будівництва сьогодні переходить у площину заробітчанства для окремих груп людей, а це, на мою думку, неприпустимо. Є закон, і його потрібно виконувати. Наші документи за три роки не змінились, вони як були законні, такими залишаються й надалі», – говорить пан Тігран.

Він не виключає, що попри рішення судів та доведення законності документів, окрема група людей продовжуватиме збурювати мешканців, вводячи їх в оману та закликаючи до протиправних дій. Відстоюючи власні матеріальні інтереси, але на це вже буде реагувати правоохоронна система міста. За його словами, за цією адресою вже відкрито два кримінальних провадження: ст.206 ч.1 – протидія законній господарській діяльності; та ст.189 ч.2 – вимагання. Слідство ведеться слідчим головного управління національної поліції Львівської області.

Відтак, згідно рішення суду ПП «Кантрансбуд» може розпочинати на правовій підставі будівельні роботи щодо зведення багатоквартирного житлового будинку по вул.Карманського, 21. Проте фірма вирішила для початку укріпити будинок по вул. Карманського, 19 двома підпірними стінами, перенести та замінити на новий магістральний каналізаційний колектор, вартість робіт якого обійдеться фірмі у 600 тис дол. І лише після цього приступатиме до будівельних робіт. Після зведення будинку, забудовник бере на себе зобов’язання встановити новий сучасний дитячий майданчик, яким зможуть користуватись як мешканці Карманського, 19, так і Карманського, 21. А також дітлахи з усіх навколишніх будинків. В ході робіт забудовник також замінить трансформатор на новий – потужніший. Фірма забудовник вже сьогодні власним коштом на добросусідських засадах провела повну заміну вікон на сходових клітках будинку вул. Карманського,19 з усіма супровідними ремонтними роботами.

Отож, як бачимо, вирішити будівельні конфлікти можна і цивілізованим шляхом. Для цього лише потрібна воля забудовника та бажання мешканців сісти за стіл перемовин, пройти усі судові інстанції та перевірки законності будівництва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *