«Енки» і довідки. Мінздоров’я штовхає українців в обійми хабарників

Галина ЖАГАЛЯК. Львівський портал

|

Міністерство охорони здоров’я створило українським батькам, чиї малята відвідують дитсадки, зайві проблеми. Відтепер дошкільнятам дозволяють пропустити не більше двох календарних днів підряд. Якщо ж малеча відсутня три дні – на четвертий вона має з’явитися уже з довідкою від лікаря. Така норма МОЗу діє вже п’ять місяців, однак про неї татусям і матусям в окремих дошкільних навчальних закладах повідомили лише зараз.

Отож, мова йде про наказ МОЗ «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей», який вступив в дію 10 жовтня 2014 року. Відповідно до нього, після триденної відсутності прийом дітей до дошкільного навчального закладу дозволяється лише за наявності медичної довідки. Нагадаємо, раніше дозволяли пропустити три дні, довідку вимагали лише на після чотирьох “енок” поспіль.  

Але найбільша незручність полягає в тому, що до пропусків в окремих дитсадках зараховують суботу і неділю. Тобто, якщо батьки не привели дитину в дошкільний навчальний заклад, скажімо, у п’ятницю, сюди плюсують вихідні дні, і в понеділок без довідки від лікаря їхнє чадо вихователь прийняти, начебто, не має права. Такі вимоги, зрозуміло, радості не приносять ані батькам, ані вихователям. Перші мають зайву біганину з довідками, другі – непорозуміння з обуреними татами і мамами.  

Голова батьківських комітетів львівського ДНЗ «Барвінок» Михайло Гузаревич пояснює, що найбільша прикрість тут полягає саме в отриманні довідки. «Наприклад, якщо я маю вихідний у п’ятницю і раніше міг провести розширений вікенд з дитиною в селі, то тепер мені потрібно потратити ще й понеділок на те, щоб з’явитися зі здоровою дитиною в поліклініку, де вистояти довжелезну чергу до сімейного лікаря», – каже він. 

Власне, черги у поліклініках, мабуть, і є чи не найголовнішою причиною, чому українські батьки так пручаються введенню цих вимог Міністерства здоров’я. Як відомо, зазвичай, сімейні лікарі приймають пацієнтів всього три години на день. У цей коротенький термін до медиків прагне потрапити сила-силенна хворих – від матусь з немовлятками до бабусь з ціпками. У кожного свої проблеми і свої хвороби. Після такого спілкування з купою хворих людей, гарантії того, що у вівторок дитина з’явиться в дитсадок таки здоровою, очевидно, вже не дасть ніхто. Зате норма буде виконана, а в садочкової медсестри на столі лежатиме підстава, яка дозволятиме допустити дитину до занять.

Також біда в тому, що автори наказу не передбачили механізму, відповідно до якого тато чи мама можуть забрати свою дитину з дитсадка на три дні, не створюючи собі при цьому проблем. «Заява від батьків, виявляється, не підходить. Доводиться приводити дитину в садок хоча б на дві години, робити відповідну помітку в журналі, і оплачувати повну вартість перебування цього дня в ДНЗ», – розповідає М.Гузаревич.   

У цих умовах не важко здогадатися, що така надмірна турбота МОЗу про здоров’я маленьких людей лише підштовхуватиме батьків до не зовсім законних методів вирішення проблеми. «Липові» довідки, на жаль, наразі видаються одним з найлегших способів вийти з проблеми більш-менш комфортно. Хто радітиме такому розвитку подій, вирахувати теж не складно. І,  схоже, піти проти системи та побороти «кругову поруку» охочих наразі небагато.  

Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб у коментарі Львівському порталу порадив підходити до виконання вимог МОЗу творчо. «Підхід має бути творчий до будь-якого закону та будь-якої ситуації. Наказ правильний, а виконавці як завжди… Якщо мама стверджує, що дитина не хворіла за вихідні, то, на мою думку, вихователь повинен це враховувати. Зрештою, у дитсадку є медсестра, яка може оглянути дитину та оцінити її стан здоров’я, а не відправляти відразу до лікаря», – наголосив він. 

Разом з тим, головний медик Львова вважає таку вимогу Міністерства охорони здоров’я правильною і цілком виправданою, оскільки, на його думку, є чимало агресивних інфекцій, які можуть проявлятися вже за три дні. А цілковитої упевненості (без огляду лікаря) в тому, що за дні «відсутності» дитя щось не підчепило, не має ніхто. 

«Якщо більше, ніж три дні, дитина була відсутня в садочку, існує ризик, що за цей час вона могла контактувати з хворими людьми, захворіла або перебуває в інкубаційному періоді. І тому для того, щоб не наражати на небезпеку інших, і вимагається огляд в лікаря. Трагедії в тому немає. Це правильно. От тільки до виконання треба підходити з розумом, враховуючи обставини, через які дитина була відсутня», – вважає В.Зуб. 

Слід додати, що у цій усій катавасії, є ще один важливий і не до кінця досліджений момент. Зокрема, юристи припускають, що виконавці наказу можуть неправильно трактувати норму про триденну відсутність, зараховуючи до неї вихідні дні. Адже такого роз’яснення у тексті наказу немає. Львівський портал надіслав інформаційний запит в Міністерство охорони здоров’я і попросив  пояснити, чи справді правильно вимагати довідку від дитини, яка була відсутня в дитсадку три дні включно з вихідними. Однак відповіді наразі не отримав. Сподіваємося, з’ясувати істину нам вдасться вже незабаром.

 

Ілюстрація vindaily.info 

Галина ЖАГАЛЯК, Львівський портал