Обличчям до братів наших менших

Юрій РУДЕНКО, "Ратуша"

|

Важко переоцінити роль домашніх тварин у житті людини. Вони для нас водночас і ліки, і захист, і просто останній порятунок від сірої буденності життя. З огляду на всі ці неоціненні заслуги братів наших менших, не може не тішити, що Україна, як і весь цивілізований світ, робить кроки на їх захист.

Так, минулого року нарешті прийняли довгоочікуваний Закон „Про захист тварин від жорстокого поводження”, в якому встановлено чіткі норми регулювання утримання та поведінки з тваринами в нашій державі. Цей Закон передбачає прийняття органами місцевого самоврядування Правил утримання і поведінки з тваринами, і саме такий документ підготувала постійна депутатська комісія з охорони дов­кілля для затвердження на черговому засіданні сесії Львівської міськради.

Обговорення проекту Правил набуло широкого розголосу серед громадськості, і шанувальники домашніх тварин загалом схвально поставилися до спроб упорядкувати утримання хвостатих, пернатих і волохатих у міських умовах.

Серед великих „плюсів” Правил чи не всі відмітили пункт 7, у якому зазначено, що у міському бюджеті на 2008 — 2009 роки буде передбачено кошти на створення муніципального притулку для тварин і відшкодування іншим таким притулкам витрат із утримання тварин незалежно від форм власності.

Дуже добре, що в проекті Правил ідеться про кримінальну, адміністративну та громадсько-правову відповідальність тих осіб, які за багаторічною звичкою полюбляють труїти сусідських собак чи котів.

Не може не тішити й те, що у цьому документі йдеться про регулювання чисельності безпритульних тварин у місті і чітко йдеться про біо-стерилізацію.

Але водночас є й певні зауваження, причому, здебільшого, від шанувальників кудлатих і хвостатих. Зокрема, їх насторожив пункт, у якому йдеться про заборону на території міста утримувати собак із підвищеною агресивністю певних порід. Будь-який досвідчений собаківник скаже, що, за великим рахунком, агресивність чи добродушність пса не залежить від породи. Яку школу пес отримає, яким його виховає господар, таким він і буде.

Власники сторожових порід собак нізащо не погодяться з пунктом, який забороняє розводити собак зі спадково закріпленою агресивністю, адже для багатьох громадян нашого міста деякі породи вівчарок — найефективніший захист від квартирного злодія.

Дратує й пункт, у якому йдеться про те, що львів’яни, які утримують собак і котів, повинні сплачувати додаткові кошти за надані їм комунальниками житлово-комунальні послуги. До такого ніхто не додумався навіть у часи воєнного лихоліття.

Тривожить і те, що за реєстрацію тварин при ЖЕКах доведеться, мабуть, теж сплачувати, а, скажімо, для пенсіонерів це може виявитися абсолютно неприйнятним.

Як зазначив головний розробник Правил депутат Львівської міської ради Анатолій Забарило, ці та інші зауваження шанувальників домашніх тварин врахують в остаточному варіанті документа, яким, зрештою, не мала б вичерпуватися регуляторна політика міськради та її виконавчих органів у сфері поводження з тваринами. „На мій погляд, — зазначив пан Анатолій, — цього документа не досить, і необхідно розробити та затвердити низку нормативно-правових документів, дотичних до цієї проблеми. Йдеться про новітню Програму регулювання чисельності тварин у м. Львові; інструкцію „Про порядок вилову, усиплення та утилізації (захоронення) безпритульних тварин”; рішення виконкому „Про зниження чисельності безпритульних тварин шляхом стерилізації”; методичні рекомендації для правоохоронних органів щодо реалізації засобів адміністративної та кримінальної відповідальності і за жорстоке поводження з тваринами, і в інших випадках. Не забули наші депутати й про необхідність організації міського кладовища для тварин.

Для координації діяльності виконавців цих „Правил…” розробки інших документів і рішень у цій сфері доцільно також утворити координаційну раду, до складу якої можуть увійти представники виконавчих органів міської ради та зацікавлених громадських організацій”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *