„Партизани” повертаються

Олена КОС, "Ратуша"

|

Офіцери в запасі 30 днів на рік віддаватимуть Українській армії

В Українській армії не припиняють експерименти. Цього року несподівано відновили практику проходження служби офіцерів запасу, в народі більше знаних як „партизани”.

Начальник прес-служби Західного оперативного командування підполковник Олександр Поронюк розповів „Ратуші” про деталі колись старої моделі проходження служби „резервістами”.

„Україна не робить нічого нового, така практика існує в усіх розвинених країнах світу. Тому для нас це має бути абсолютно нормальним. Адже таким чином ми підвищуватимемо свою обороноздатність. Ця програма почала діяти ще з травня. Зараз практично розпочався її другий етап”, — розповідає Олександр Поронюк. У випадку надзвичайних ситуацій, порушення територіальної цілісності та державного сувере­нітету необхідно буде задіяти більше людей, а оскільки армію розформовують, то така програма, яка частково забезпечуватиме особовий склад офіцерами, стане в нагоді.

У дев’яти військових комісаріатах ЗахОКу відібрали понад 310 військовозобов’язаних кандидатів. Армії потрібні ті „резервісти”, які є „гостродефіцитними” — офіцери служби радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту, штурмани і льотчики винищувальної авіації, медики, офіцери радіотехнічних військ. Наразі контракти на п’ять років уклали 230 осіб, відмовлено 30 особам і розірвано 15 контрактів. Основні причини — недосконалість законодавчої бази і низьке матеріальне забезпечення.

Офіцери-резервісти повинні віддати армії 30 діб у рік. Їх службу оплачуватимуть.

Резервіст, отримавши повістку, дізнається, в якій частині він служитиме й усі деталі своєї роботи. За професійну підготовку, морально-ділові якості офіцера-резер­віста відповідає командир частини, за якою він закріплений. На період проходження цієї служби „партизану” виплачують середньомісячну заробітну плату за місцем роботи. Кошти на цю програму передбачили ще у 2006 році. Але є запитання: для чого армії, яка зменшується за геометричною прогресією, „партизани”? Адже грошей не вистачає для забезпечення тих військовослужбовців, які зараз проходять службу в армії, не кажучи вже про нові витрати на тих офіцерів запасу, які проходитимуть службу 30 діб на рік. Хоча, можливо, „стара гвардія” покаже вищий клас і доведе, що варта більшого, аніж сумнівна військова спеціальність „партизан”…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *