Площа Соборна: усім буде добре?

Володимир САМУСЕНКО, "Ратуша"

|

Повсталі мешканці аварійного будинку давно знали від мера ім’я нового „інвестора”.

„Після того як жителі будинку „повстали” і пішли в міську раду примушувати чиновників щось робити, вирішувати наші проблеми, почалися реальні зміни. Пам’ятаєте, як мати з дитиною прикувала себе в приміщенні міськради? Відтоді не минуло й місяця, як до мешканців почали звертатися з пропозиціями купити наші квартири або поміняти їх”, — розповідає Галина, вже колишня мешканка багатостраждального напівзаваленого будинку на пл. Соборній, 15. „В будинку колись було 37 заселених квартир. Залишилося дев’ять. Шість із цих дев’яти квартир купили зовсім недавно. Інші три — не приватизовані, тому з ними більше мороки, — продовжує колишня мешканка. — Я два місяці тому продала свою квартиру і знайшла не гіршу, бо якби була гірша, то за жодних умов звідси не пішла б. Тепер роблю ремонт на новій квартирі. Мабуть, дуже потрібні ці квартири новому інвестору, бо нам надали чудові умови…”.

Оскільки колишній орендар цієї будови — ЗАТ “Технопарк” відмовився продовжувати оренду, то міська влада вирішила залучити нового інвестора за допомогою конкурсу. Ніхто б і не звернув увагу на цю буденну подію до оголошення результатів конкурсу, якби не одне але… Серед умов є одна особливість, яка дає стовідсоткову впевненість у тому, кому ж саме дістанеться в нерівному протистоянні будова в центрі Львова.

Нетаємничий таємничий „інвестор”

Коли ми спілкувалися з колишньою мешканкою Соборної, 15, її не здивувало, що відбувається конкурс й існує умова, згідно з якою претендент на будинок має володіти майном у їхньому будинку, тобто володіти їхніми квартирами. „Ми до того знали, хто буде нашим інвестором”, — каже пані Галина. „Як це? Хто ж він? „Архібуд”?”, — запитую. „Ну, Дубневич”, — каже жіночка, ніби вгадує. „Ми, журналісти, такою інформацією не володіємо, а звідки про це знаєте ви?”, — негречно запитуємо. „А нам це Андрій Іванович Садовий сказав. Ми якось його виловили в міській раді. Він нас заспокоїв і попросив не переживати, адже в нас уже є, за його словами, „інвестор” Дубневич, який наші справи вирішить”, — розповідає пані Галина. А діячі міської ради категорично заперечують, що їм відоме ім’я інвестора. Дивина?

По сходах піднімається інша мешканка Соборної, 15. Це власниця останньої, ще не купленої, квартири. „Їм щось не дуже щастить, бо постійно пропонують не дуже хороші варіанти. Може, через те, що в них комунальна квартира?! Добре, що я свою давно приватизувала”, — роздумує п. Галина. Мешканка квартири №32 п. Віра та її чоловік Михайло розповіли, що три роки тому намагалися приватизувати свою квартиру, але в міській раді їм відмовили, тому що будинок вже вважали аварійним. „Нас мали переселити ще у 2004 році. Ми просили квартиру, яка була б не гірша від тієї, яку мали. Але в міській ради нам запропонували отримати трикімнатну квартиру, в обмін на нашу на Соборній. Але разом з цією пропозицією від колишнього чиновника міськради надійшла інша, схожа на якусь аферу: 3-кімнатну продамо із „його” людиною, купимо нам двокімнатну, а різницю — чиновнику в кишеню. Ми на таке не погодилися і так до сьогодні нічого не отримали. Чиновник нас повністю ігнорував після нашої відмови. Зараз швидко переселятися з нашого будинку допомагає директор ріелтингового агентства пані Оксана Лазарєва. Вона, так би мовити, і працює на „інвестора”. Але її пропозиція дуже нас образила, адже нам запропонували квартиру на Сихові у блочному будинку. До того ж, та квартира набагато менша за площею від нашої на Соборній. Ми не переселимося, поки не отримаємо те, чого хочемо”, — переконує пан Михайло. „Я б на їхньому місці не слухала жодних маклерів, а просто пішла б до Дубневича в офіс і пояснила, що мені треба”, — висловлює радикальну пропозицію п. Галина. „А який офіс, яка фірма?” — „Ну я не пам’ятаю назву, але то там — на Лазаренка”, — каже співрозмовниця. До речі, на згаданій вулиці академіка Лазаренка розташоване ТзОВ „Передзвін”, яке кілька львівських ЗМІ називало головним претендентом на будівлю на Соборній, 15. ТзОВ “Передзвін” уже орендує будинки на Соборній, 12 і 14. Чому б йому не претендувати ще й на Соборну, 15? І чомусь видається, що фірмі в цьому вже допомагають.

Про сам конкурс

Додаткову умову в конкурсі, що надає особливі переваги власнику квартир на Соборній, 15, підтримав голова комісії комунального майна та власності міської ради Тарас Коць. Цей депутат і Дубневич — члени одного об’єднання — ГО “ОПЛ “Крок”. І “додаткова умова для конкурсу” — ключ для перемоги на конкурсі, в якому, якщо будемо серйозними, братиме участь… лише одна фірма, яка й приречена на перемогу? Євген Климкович, начальник управління комунального майна Львівської міської ради, намагався нас переконати в іншому. „Я, наприклад, не знаю нічого про ці квартири. Можливо, хтось робить якісь припущення, але це не є доведені факти. Факти будуть тоді, коли в конкурсі візьмуть участь конкретні фірми. ЗМІ називають фірми, посилаються на їхню кількість. Я б не був таким упевненим, що переможе якась конкретна фірма. На сьогодні комісія з розробки пропозицій щодо Соборної, 15, роблячи зауваження про проведення конкурсу, керувалася гірким досвідом щодо цього об’єкта, а також інтересами міста та його мешканців. Колишній орендар на Соборній, 15 брав на себе відповідальність із відселення мешканців квартир, зокрема й приватизованих. Але цього не зробив. Тепер, якщо ми, поставивши таку додаткову умову, застережемо від невиконання угоди з боку майбутнього інвестора, то, на мою думку, це плюс. Я так розумію, що до початку конкурсу ми вже вирішимо головну проблему, адже сприяємо такою умовою переселенню мешканців з цього будинку. А це найголовніше. Спробуймо спрогнозувати, як виглядатиме конкурс. Наприклад, буде фірма, яка має одну приватизовану квартиру, а інша матиме три (матиме більше, якщо не всі, як ми вже дізналися. — Авт.). І якщо та фірма, яка має одну квартиру, запропонує на конкурсі більшу суму за оренду цієї будови, то вона й переможе. Але перед нею одразу постане проблема врегулювання відселення мешканців, яких ще не відселили. Але це вже не буде проблемою міста. Бізнес — ризикована справа, і нехай підприємці вже зараз рахують, чи буде їм вигідно працювати на Соборній, і що робити з мешканцями. А коли за помилки бізнесу платять звичайні люди, то це, я вважаю, — неправильно”, — переконаний чиновник. „Якщо ваша інформація правдива, і в мешканців справді купують квартири, то я дуже з того тішуся. Ми своє завдання вже виконуємо”, — упевнено завершив начальник управління комунального майна.

„АрхіБуду” не буде

Серед великих гравців на ринку будівництва у Львові — фірма „АрхіБуд”, яка належить іншому БЮТівцю в міській раді — Михайлові Мужилівському і назва якої стала широко відома через початок робіт на розі Краківської — Вірменської і скандальне голосування щодо парку “Знесіння”. Пан Мужилівський також є членом ГО “ОПЛ “Крок”. Але депутат відкинув гіпотетичну можливість участі його фірми в конкурсі. „Я навіть не знаю, що буде якийсь конкурс, просто не в курсі, — чесно відповів депутат. — Я зараз відпочиваю. Так, я і Тарас Коць, голова комісії комунального майна та власності міської ради, є членом об’єднання „КРОК”. Якщо не помиляюся, цю будівлю на Соборній віддали в оренду два роки тому. Але орендарі чомусь не змогли відселити мешканців. Якщо не помиляюся, там дають будівлю лише за умови, якщо відселити 11 сімей (сказав п. Мужилівський, який “не в курсі”. — Авт.). Але запевняю, „АрхіБуд” не буде брати участі в конкурсі”.

P.S. За словами мешканців будинку на Соборній, 15, зараз активно скуповують не тільки квартири в їхньому будинку. „Кажуть, що в кожному наступному будинку аж до кінця Соборної, 37, уже скупили по декілька квартир”, — розповіла „Ратуші” п. Галина. Тенденція чи плани на майбутнє?

Тим часом у міській раді вголос розповідають про конкурс. Загальна площа приміщень, які міська рада здаватиме в оренду, становить 1566,4 метра квадратних.

Заяви для участі в конкурсі приймають до 23 серпня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *