Збільшення ракових захворювань – не міф

Наталя ЧИЖ, „Новий Погляд”

|

Обласні онкологи стурбовані доволі швидким поширенням раку молочної залози.

За даними Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру станом на 2006 рік, у Львівській області зафіксовано 50 випадків виявлення раку молочної залози та 20 – раку шийки матки на 100 тис. жіночого населення. Особливе занепокоєння лікарів викликає байдужість жінок, які, зважаючи на зростання небезпеки захворювання, не тільки рідко, а й подекуди взагалі не проходять потрібних обстежень, ставлячи під загрозу своє здоров’я та здатність до запліднення і народження дітей.

За словами Ореста Тріля, онкохірурга, заступника головного лікаря з оргметодроботи Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, сьогодні рак молочної залози стоїть на першому місці з швидкого поширення. Це ж відбивається не лише на здоров’ї жінки, а й впливає на народжуваність. «Причин таких захворювань є декілька, – розповів Орест Тріль. – Рак молочної залози є дуже чутливим до екологічної ситуації, спадковості та гормонального стану жінки. Якщо ж ці показники перевищують дозволену норму, виникає небажана небезпека. А такий рак теж має пряме відношення до плідності, адже гормонально впливає на функцію яєчників». Як пояснив онкохірург, якщо є надмірний естрогеновий (гормональний) вплив, що трапляється при сильних стресах, при частому контакті із діоксиноподібними речовинами та гербіцидами, а також у жінок-курців, і при цьому немає компенсації іншими заспокійливими гормонами, виникає ризик захворіти. Для прикладу, значно підсилює естрогеновий вплив кадмій, який накопичується із тютюну в організмі курців. А надмір цього тяжкого елементу може викликати надмірну активність гормонів та призвести до раку не лише легень, а й нирки чи молочної залози. Для пасивних курців така небезпека, на жаль, є не меншою. «Активні курці втягують тютюн через фільтр, тоді як пасивні вдихають хоча і меншу його кількість, проте без жодних бар’єрів», – пояснив Орест Тріль.

Друге місце за поширеністю серед жінок займає онкозахворювання шийки матки. І причина тут одна – наявність вірусної інфекції. «Якщо рак молочної залози може бути викликаним різними чинниками, то інфекція як єдиний збудник раку шийки матки на сьогодні є уже аксіомою. Особливо небезпечно це, якщо статеве життя починати у молодому віці, адже тоді ще дуже вразливі статеві шляхи. Вірус проникає у найглибший шар епітелію, з якого і формуються усі клітини. А звідти його вилучити уже практично неможливо, оскільки там він уже споріднений з генами, – розповідає онкохірург. – У зрілому віці, а це вже після 21 року, ризик захворювання теж існує, а тому потрібно відповідально ставитися до свого життя та не нехтувати регулярними обстеженнями». На сьогодні, за словами пана Ореста, уже є вакцина, яка допомагає ліквідувати розвиток вірусу. Але вакцинацію потрібно проводити ще у дитячому віці. «В Україні є вже дві фірми, які зареєстрували такі вакцини. Щоправда, вони дуже дорогі. Тому варто, мабуть, більше уваги приділяти вихованню та запобіганню, а не лікуванню», – зазначив Орест Тріль.

Мудре ставлення до свого життя, відповідальність та регулярні відвідини лікаря сьогодні можуть врятувати не одну жінку. Адже рак не виникає в один момент, і навіть на нульовій стадії, коли ракові клітини лише формуються, його можна запобігти. Лише торік лікарям вдалося зафіксувати 224 таких випадки, коли у жінок ще був шанс на видужання. От тільки для цього потрібне усвідомлення проблеми та повага до себе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *