Іран - наступний?

Михайло ЯРТИШ, “Україна і час”

|

На нараді керівників силових структур, яка відбулася в Пентагоні у червні, прихильники військового вирішення іранської кризи переконали Джорджа Буша у необхідності розпочинати війну.

Баланс сил у Білому домі з приводу політики США стосовно Ірану схилився на користь початку військових дій до кінця президентського строку Джорджа Буша у 2008 році.

Незважаючи на те, що адміністрація президента Буша зазнала критики через політику, яку проводить в Іраку, вона має намір зосередити свої зусилля на Ірані. Білий дім стверджує, що Іран, вплив якого на Близькому Сході значно посилився за останні шість років, сповнений рішучості збудувати ядерний реактор для виготовлення зброї і тепер займається озброєнням бойовиків в Іраку та Афганістані. Віце-президент США Дік Чейні давно наполягав на військових діях щодо Ірану у зв`язку із загрозою з боку цієї держави, проте йому постійно протистояли держсекретар Кондоліза Райс і міністр оборони Роберт Гейтс — повідомляє “Topnews.ru”.

Жодних рішень з приводу початку військових дій не очікують до 2008 року. Доти держдепартамент і далі вестиме переговори. Зараз же нерегулярні перемовини проводять між керівником зовнішньої політики ЄС Хав`єром Соланою та секретарем Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Ларіджані. Вони обговорюють можливість замороження іранської ядерної програми. Тегеран відмовився працювати у цьому напрямку, однак погодився організувати черговий раунд переговорів наприкінці місяця.

Адміністрація Буша припускає, що повалення іранського режиму створить новий баланс сил у регіоні. Таким чином, вважає американська влада, це залагодить ситуацію в Іраку і посприяє просуванню демократичного процесу у країні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *