Рік із Садовим: шоу мусить тривати!

Підготував Микола САВЕЛЬЄВ, «Ратуша»

|

25 квітня минув рік від дня інавгурації нинішнього мера.

“Як добре, що вони зробили не все, що могли” – Олександр Перлюк.

Ось так зовсім непомітно для львів’ян і міської господарки минув рік від дня приходу до влади нового львівського бурго­містра Андрія Садового. За цей час деякі віхи діяльності міського голови, поза всяким сумнівом, вкарбують його ім’я в столітню історію древнього Львова. Городяни, які з трепетним очікуванням дива виходили на околиці Львова, аби вздріти у небі промені “шоу Гофа” (адже їх цікаві мали бачити ледь не в Городку), знедолені львів’яни, котрих переконували, що квитки на нову ковзанку ціною в 16 гривень – це “соціальний проект”, міщани, котрі із здивуванням довідувалися, що “Самопоміч” сидить у ЖЕКах і райадміністраціях, із бездіяльністю яких вона б і мала боротися — всі ці люди ще довго згадуватимуть ім’я мера і його найближчих родичів. Бозьо був милостивий до нового піар-градоначальника: спочатку він послав до Львова мільйони на святкування 750-річчя, згодом дав Львову теплу зиму, і врешті-решт, як манна з небес, на місто посипались багатомільйонні інвестиції на „Євро-2012″… Аби не робити упереджених висновків про діяльність мера за цей рік, не вдаватися у довільне трактування його здобутків і провалів, “Ратуша” вирішила проаналізувати всі складові за схемою: „обіцяв” — „зробив” — „не зробив”…

Обіцянка – цяцянка, а…

Під час передвиборної кампанії нинішній міський голова п. Садовий виголосив низку обіцянок, виконання яких іноді перевірити важко, а іноді неможливо. Ну, скажімо, як проконтролюєш виконання тези „подальше наведення порядку на вулицях Львова”, коли порядку там взагалі ніколи не було? Але є речі, які відстежити можливо, бо уникати конкретики кандидату на посаду мера вдавалося далеко не завжди. І тоді перед нами постає цікава картина, котра ще раз ілюструє твердження про “голого короля”…




















































































































Обіцяв


Зробив


Не зробив


„Я не допущу “кумівства” в органах влади”


Секретар міської ради

Володимир Квурт, заступник міського голови з питань культури Василь Косів – куми пана Садового


„У Львові постане ковзанка (точно таку саму я бачив у Вроцлаві)”


Чисто комерційний проект чомусь назвали “соціальним”.


„Діяльність “Самопомочі” значно розшириться, вона охоплюватиме усі ті сфери, куди не встигатиме міська влада”


Зникли багаторазові сюжети про роботу “Самопомочі” на ТРК “Люкс”, не видно студентів-волонтерів. Різко зменшилася кількість осередків об`єднання, що були розміщені майже у кожному районі міста (п’ять осередків “Самопомочі” просто миттєво зникли). Пояснення керівництва: висока плата за оренду. А під час виборів ціна була прийнятною? На вулиці Й. Сліпого, 7, де раніше працював головний офіс “Самопомочі”, будинок продали комерційній структурі. Частина офісів об’єднання перемістилися в ЛКП і райадміністрації зі зловживаннями яких воно і покликано було боротися. Найсмішніше вийшло з приймальною “Самопомочі” за адресою Кульпарківська, 172. Сьогодні у приміщенні за вказаною адресою – салон гральних автоматів “Джокер Клуб” і бар.


“У Львові не буде азартних гральних автоматів. Межі парків та зелених насаджень будуть недоторканими, жодне дерево в місті не буде знищено”


Попри демонтаж частини самовільно встановлених гральних автоматів за цей же час у Львові відкрилась низка нових ігрових залів. Обіцянка винести ігрові автомати за межі Львова (створити Лас-Вегас на Грибовицькому сміттєзвалищі) суперечить чинному законодавству і була звичайним піар-ходом майбутнього міського голови. У Львові ЖЕКи без жодних дозволів природоохоронних органів вирубали сотні дерев, триває самовільне будівництво в Стрийському парку та в парку “Піскові озера”.


“Усі кадрові призначення будуть прозорими”


Більшість кадрових призначень робиться келейно, призначені керівники департаментів в порушення закону не проходили затвердження сесією міської ради, а начальників управлінь – призначають поза конкурсом. Основний критерій відбору – особиста відданість міському голові.


“Ми подбаємо про архітектурну спадщину, не дамо руйнувати чи перебудовувати пам’ятки. Будемо опікуватися Старим Львовом, як містом-музеєм”


Провели варварську псевдореставрацію площі Ринок, пробили газовими трубами старовинні портали, закопали в землю Краківську браму, понівечили зовнішній вигляд старої австрійської гауптвахти, знищили унікальну трамвайну лінію, залили бетоном рідкісну львівську бруківку.


“Обслуговування житлових будинків – на конкурентну основу. Мешканці мають отримувати належні послуги і знати за що платять. Два тарифи на квартплату: мінімальний – на рівні 2005 року і додатковий – на додаткові послуги”


Жодного пункту не дотримано. Мешканці вже рік платять за послуги, яких фактично ЖЕКи їм не надають. Ба більше: попри рішення Апеляційного Господарського суду від 11 грудня 2006 року, яким рішення виконкому ЛМР № 1032 від 30.09.2005 року визнано незаконним, жодного перерахунку львів’янам за переплачену квартплату не зробили й донині.


“Смітники – через кожні 50 метрів”


Ха-ха!


“Припинимо марнотратство питної води і тепла через втрати в дірявих мережах. Львів’яни будуть платити лише за отриманий товар”


Нині частка в тарифі на воду через витоки в мережах “Львівводоканалу” становить 37%!!! Львів’яни і далі платять за один куб води 1 грн 84 коп., хоча згідно з постановою Львівського Господарського Апеляційного суду від 11.12.2006 р. цей тариф скасовано, і городяни повинні платити за куб води 1 грн 15 коп. При однаковій житловій площі вартість оплати за тепло коливається в межах 100 – 130%.


“Створення сучасної аварійної служби 911”


Не створено


“Реформа існуючих ЖЕКів. У них мають працювати втричі менше працівників, які повинні організувати якісне забезпечення комунальними послугами й отримувати за це пристойну зарплату”


Не виконано


“Виконавців всіх замовлень для міста мають відбирати через конкурси, тендери і аукціони на конкретні проекти”


Формально тендерні комітети існують, але про їх здобутки нічого не відомо.


“Черговикам, молоді та соціально незахищеним – житло в першу чергу. Ми побудуємо достатньо квартир, аби ліквідувати чергу і відселити людей із аварійних будинків”


Не відселили мешканців будинку на площі Соборній, абсолютно непрозорою є політика отримання квартир черговиками, будь-яке пересічне “оквартирення” перетворюється на “реаліті-шоу” з одним єдиним благодійником –міським головою.


“За перший рік зробити 100-відсотковий облік води”


Не виконано


“Максимальна прозорість земельних аукціонів впритул до того, що будемо запрошувати телебачення. І якщо будуть складні ділянки, пускатимемо в прямий ефір”


Не виконано (наприклад, надання земельної ділянки спонсору світлового шоу до 750-річчя Львова фірмі “Епіцентр” провели абсолютно непрозоро).


“Раціональне використання коштів, фінансова і виконавча дисципліна”


Не виконано (скажімо, незрозуміле розміщення коштів Львівської міської ради на депозитних рахунках “БМ Банку”. Власник банку – дружина мера Москви Юрія Лужкова).


“Коли мова йде про закупки, тендери, конкурси, призначення на посади, має бути максимальна публічність. Тому я активно співпрацюватиму зі ЗМІ: раз на два тижні хочу давати великі прес-конференції, раз в квартал проводити великі зустрічі з лідерами будинків міста Львова”


Не виконано. Жодних прес-конференцій, як і зустрічей не було.


“Влада має провести інвентаризацію всього міського майна і перевірити ефективність його використання. Результати, які ми обов’язково опублікуємо, шокують багатьох”


Інвентаризацію не проведено. Чисельність працівників управління комунального майна скорочено, обов’язки збільшено, а „шокуючих результатів” не було.


“Я зніму всі можливі бар’єри на шляху створення об’єднань співвласників. Другий крок – допуск приватних суб’єктів на цей ринок”


Про бар’єри – не знаємо, приватних суб’єктів – не бачили.


“Моя діяльність буде максимально відкритою, вона буде публічною і все, що роблю я, будуть бачити львів’яни”


Не виконано. Якщо раніше можна було безпосередньо додзвонитись на мобільний меру Садовому, то тепер таке завдання – нереальне. Прес-служба Львівської міської ради, продовжуючи кращі традиції “Самопомочі”, лише піарить досягнення ЛМР і міського голови.


“Ми не будемо збільшувати оплату за комунальні послуги, а покращуватимемо якість цих послуг”


Без коментарів


“Структура міської ради стане логічною і зрозумілою”


До сьогоднішнього дня не зрозумілі повноваження низки підрозділів у ЛМР, які по суті не працюють.


“На критичні статті мас-медіа буду реагувати, замовні – ігноруватиму”


Виглядає на те, що всі статті про діяльність мера і Львівської міської ради – замовні.


“Хочу, щоб у місті було чисто, прибрати вулиці, відремонтувати дороги”


Виконано частково


“Буде розроблено програму “Місто прихильне до інвестора”, якою плануємо залучити 1 мільярд доларів інвестицій”


Не виконано.


„Створити 50 тисяч нових робочих місць”


Не виконано. Окрім нових робочих місць радників міського голови, інших досягнень невідомо. Та й є процеси, які від існування міського голови на цій планеті не залежать.


До кінця 2006 року третину маршруток змінимо на якісний транспорт. Новий транспорт буде комфортним для людей із особливими потребами


Не виконано.


У цитуванні міського голови використані: рекламна брошура кандидата в мери Андрія Садового “12 пріоритетів Андрія Садового”: рекламний буклет Андрія Садового “Завдання та дії Андрія Садового”; процитовано газети “Самопоміч”, “Україна і час”, “Аргумент-влада”, “Крок”, “Дзеркало тижня”, інформагентство “Західна інформаційна корпорація”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *